Следващите седмици и месеци трябва да бъдат избрани съставите на Антикорупционната комисия, както и на новия Висш съдебен съвет, който след промените в Конституцията бе разделен на два отделни органа - съдебен и прокурорски. Съдебната система трябва да бъде независима, а системата на прокуратурата заедно със следствието, подкрепата на службите в МВР да могат всяко едно обвинение да го проверяват и там, където има основание да съберат доказателства за закононарушения.

Това заяви премиерът акад. Николай Денков след среща с европейския комисар по правосъдие Дидие Рейндерс.

По думите му за Антикорупционната комисия процесът е в Народното събрание. С Мария Габриел се обсъжда темата за съдебната реформа.

Денков и Габриел не са си стиснали ръцете за ябълката на раздора - МВнР

Денков и Габриел не са си стиснали ръцете за ябълката на раздора - МВнР

Денков отчита като риск, че регулаторите се отлагат след ротацията

Той обясни, че по време на разговорите с Рейндерс са обсъдили реформата в правосъдието, Конституцията и Антикорупционната комисия, правата и контрола върху главния прокурор. Обсъдена е била и темата как промените в Конституцията трябва да бъдат въведени в реалния живот, за да не се повторят грешки от минали опити за реформи - например като специализирания наказателен съд.

"Задачата е ясна на всички - разчитаме на подкрепата на ЕК, на други партньорски институции каквато е венецианската комисия, на швейцарския институт в борбата с корупцията", отчете Денков.

На въпрос на News.bg дали има опасност съдебната система и самата реформа в правосъдието с попълването на Антикорупционната комисия и новия ВСС да остане на автопилот, ако се стигне до нови избори 2 в 1 на лято, Денков отговори, че не смята, че в момента някои от политическите сили работят за избори 2 в 1 през лятото заедно с европейските. Трябва да се осъществи ротацията, нормално е да има спорове как да изглежда кабинета, но от една страна сме убедени, че трябва да продължим процеса, но това, което чуват от политическите лидери да подкрепят избора на следващото редовно правителство, каза премиерът.

Борисов: Калин Стоянов е министър на България, а останалите са на Денков

Борисов: Калин Стоянов е министър на България, а останалите са на Денков

По думите му на ПП-ДБ не им отивал имиджът на антикорупционери

Еврокомисарят по правосъдие Дидие Рейндерс е доволен от срещата с премиера Денков. Много е важно да се промени процесът, да се работи на базата на това, което е важно за всички държави-членки на ЕС относно включването на България в Шенген и контролът на границите, посочи той. Реформата на Конституцията, на правната система - това са много важни неща и трябва да бъдат във фокуса на внимание, каза Рейндерс.

"Ще отнеме време да се въведат реформите, но е важно да се работи с всички заинтересовани страни, които биха могли да предоставят помощ и препоръки. Ясно е, че всички трябва да работим и да гледаме една посока", коментира Рейндерс.

Денков отчете антикорупционни победи на сглобката

Денков отчете антикорупционни победи на сглобката

Много интереси на недосегаемите от закона били засегнати