Премиерът Николай Денков, министърът на енергетиката Румен Радев и директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов направиха инспекция на газовия интерконектор между България и Сърбия при Калотина.

Строителството на тръбата започна в началото на февруари, като дължината й е 170 километра - от Нови Искър до Ниш, а капацитетът за пренос е 1,8 кубически метра годишно. През интерконектора България ще има по-голям достъп до газохранилищата в Западна Европа, а Сърбия ще улесни достъпа си до газовите терминали в Гърция.

Това е последна крачка към официалното откриване на тръбата, което ще се случи след 2 дни - на 10 декември в Ниш, като на церемонията ще присъстват президентът Румен Радев и сръбският му колега Александър Вучич.

Подписаха споразумение за междусистемно свързване на интерконектора България-Сърбия

Подписаха споразумение за междусистемно свързване на интерконектора България-Сърбия

капацитетът на IP Калотина/Димитровград е 1.8 млрд. м3 годишно с възможност за реверсивен поток

"Това е станция не просто за подаване на газ към Сърбия, тя е двупосочна, като, ако се наложи, България също може да получава газ. Освен това има отбивки към близките градове, към Драгоман, към Сливница, като това ще помогне за газификацията на селища, които досега са нямали такава", посочи премиерът Денков.

В момента връзката помага най-вече и на Сърбия да се чувства спокойна, че има алтернатива, ако се случи нещо с "Южен поток", а освен това създава конкуренция на газовия пазар, добави той.

Интерконекторът България-Сърбия готов през октомври

Интерконекторът България-Сърбия готов през октомври

Радев предложи на Вучич заедно да преговаряме за количества газ