Резултатите от изборите в САЩ отекнаха в парламента.

Тъмносиният Радан Кънев очаквал този резултат в полза на Доналд Тръмп. Вълната на настроение срещу статуквото е нещо специфично за американската политика, посочи той.

Това, за което трябвало да се притесняваме, по мнението му, е запазването и заздравяването на НАТО, а Тръмп изразил някои резерви в тази посока. Трябва да се проявят качествена и активна дипломация, за да е сигурно, че НАТО продължава да бъде досегашната гаранция, убеден е Радан Кънев.

За заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов резултатите от вота в САЩ са резултат на демократичен избор на демократична избирателна система. Това е изненада като цяло за голяма част от цялата световна общественост, признава обаче той.

САЩ е най-демократичната държава, изтъкна Цветанов, като според него едва ли Тръмп щял рязко да промени курса на САЩ и няма да има промяна в отношението към България.

За Кристиян Вигенин от БСП изборът на Тръмп може и да е позитивен за страната ни. Победата на бизнесмена била изненада за голяма част от наблюдателите, но хората са уморени от статуквото, смята социалистът и подчерта, че в много страни предимство на избори получили хора, които не са били в активната политика.

И Вигенин не очаква промяна в отношенията между САЩ и България. Имаме дългосрочни, стратегически отношения, които не зависят от това кой в момента е ръководител на държавата, подчерта червеният депутат. Ако Тръмп изпълни някои от предизборните си заявки, в международен план щяло да настъпи известно успокоение.

Вигенин очаква по-активен диалог между САЩ и Русия. Това щяло да успокои ситуацията в ЕС и България. Притеснения за България няма, спокоен е социалистът. Тази промяна дори можела да е позитивна.