За нас датата 11 юли е също толкова удачна, колкото всяка друга дата - когато и да са изборите, ние сме в абсолютна готовност. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова пред журналисти след консултациите при президента за съставяне на ЦИК.

Според Атанасова в момента страната е в политическа криза. В момента нито една партия извън ГЕРБ не пожела да вземе мандата и да състави кабинет, което е тотално безотговорно, посочи тя. Десислава Атанасова очаква да има и конституционна криза тогава, когато някоя от конституционно определените институции спре да функционира така, както Конституцията повелява.

Румен Радев настоя, че не назначава ЦИК

Румен Радев настоя, че не назначава ЦИК

От ГЕРБ/СДС се оплакаха, че всички сметки целят да ги ограничат и настояват Красимир Ципов да е председател на ЦИК

Атанасова не се нае да пророкува какъв ще бъде изборът на българските граждани на 11 юли. Всеки ще има възможност да се запознае с програмата на ГЕРБ следващия месец. Припомняме, че програмата си ГЕРБ публикуваха в средата на изминалата кампания.

"За всички е ясно, че шоуто приключи, време е за носене на отговорност", посочи Атанасова.

На въпрос дали премиерът в оставка Бойко Борисов отново ще се откаже от oemwjdjiuf r премиерското си място и след предстоящите избори, Атанасова заяви, че премиерът явно е липсвал много както в пленарна зала, така и в президентството.

Тепърва все още нямаме указ за разпускане на НС и ЦИК има 57 дни да извърши редица действия, а след това всички ще видите нашите кандидатски листи, каза още Атанасова.

анкета

Ще гласувате ли на избори 11 юли?

Виж резултати

Да, винаги гласувам 76.5%

Не, аз съм за гъби 9.8%

Ако не съм на море 5.1%

Този път пандемията няма да ме уплаши 3.2%

Зависи от кампанията 5.4%

Тя обясни, че не е изненадана от консултациите за съставянето на новата ЦИК, тъй като само ГЕРБ били готови с всички документи. Това че няма комуникация между другите партии отдавам на прекаленото самочувствие на политическите лидери от промяната, отбеляза Атанасова и коментира, че е видно, че въпреки че искат да управляват, дори нямат елементарен консенсус за избор за ЦИК.

Една остана номинацията за шеф на новата ЦИК

Една остана номинацията за шеф на новата ЦИК

В петък изслушват Красимир Ципов

Тя не знае защо останалите политически партии са нямали предложения. "Много бяха груби и грозни нападките от един човек", допълни Атанасова и отново заяви, че не допуска точно Мая Манолова, известна с "Костинброд" и с още какво ли не, да говори нито за морал, нито за каквито и да било други етични норми. Господин Ципов се готви за изслушването на 7 май и аз се надявам, че съвсем скоро ще бъде сформирана новата ЦИК", посочи Атанасова.

Тя се заяде и със социалистите, които нямали юрист в техните предложения за членове на ЦИК. ЦИК е колективен орган, независим такъв и не може да бъде подчинена на никого, освен на волята на народните представители и парламентарните групи. ЦИК взима решенията си като съгласува с мнозинство в някои моменти и квалифицирано такова. До този момент никой не е имал такова мнозинство, уточни Атанасова.

ГЕРБ дават на КС Изборния кодекс и 17 страници мотиви срещу

ГЕРБ дават на КС Изборния кодекс и 17 страници мотиви срещу

Борисов първо забрани, но после разреши такава стъпка

Тя смята, че кандидатурите на ГЕРБ отговарят на всички изисквания на закона и на новото мнозинство.