Ще гарантираме националния интерес при решаването на проблема с буферните паркинги, увери служебният премиер Димитър Главчев, цитиран от пресцентъра на Министерския съвет (МС).

"Работната група, която създадохме за решаването на проблемите с буферните паркинги, ще търси начини за запазване на държавния интерес - този на българските граждани. Те трябва спокойно да могат да преминават през границите, при нормални условия. Става въпрос и за европейските граждани, преминаващи през страната, да осигурим възможност да преминават свободно", заяви Главчев в началото на днешното заседание на кабинета. Той очаква до края на месеца експертите от ресорните ведомства да предложат варианти за разрешаване на проблема.

Държавата се сети, че може да поеме управлението на буферните паркинги по границите

Държавата се сети, че може да поеме управлението на буферните паркинги по границите

Търсят се спешни мерки за облекчаване на трафика

Главчев призова министрите си при участия в срещи и заседания в Брюксел да изтъкват готовността на страната ни за влизане в Шенген и по суша, което допълнително да облекчи трафика по границите.

Министър-председателят отбеляза също, че друга работна група вече търси решение на проблема недостига на вода на много в страната. "Там мерките са два типа - краткосрочни и дългосрочни", обясни той. Главев каза още, че държавата трябва да предложи бързи мерки, които граждани да могат да усетят.

Главчев към областните управители: Звънете на министрите, не ги жалете

Главчев към областните управители: Звънете на министрите, не ги жалете

Властта събра областните заради безводието и организацията на изборите

От думите му стана ясно също, че служебното правителството планира ускорени действия, за да може през тази година се осъществи дигитализацията на профилактичната здравна карта и т. нар. "контактни бележки", които се изискват в яслите и детските градини в началото на учебната година или при отсъствие на дете за повече от 10 дни. Димитър Главчев заяви, че дигитализацията ще премахне големия оборот на хартиени документи между учители, родители и педиатри. "Смятам, че трябва да обърна сериозно внимание на три министерства - Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването и Министерството на електронното управление, за да може да се дигитализира т.нар. профилактична здравна карта", отбеляза той.

Над 210 000 електронни прегледа дневно се извършват у нас

Над 210 000 електронни прегледа дневно се извършват у нас

За 3 години България е успяла да постигне пълна дигитална трансформация в сектора на здравеопазването