До 100 млн. лева целево финансиране ще получат от "БДЖ-Пътнически превози" ЕООД през 2020 г. за новите влакове. Това решиха на днешното правителствено заседание министрите от кабинета "Борисов-3".

"Проектът за инвестиционен разход "Придобиване на нов подвижен състав за нуждите на "БДЖ-Пътнически превози" ЕООД" беше одобрен от правителството.

Докато в министерския съвет се провеждаше заседанието, в парламента течеше обсъждането за отдаване на концесия на летище София. При подготовката на концесията се очакваше 224 милиона лева да дойдат от концесията на Летище София.

Гражданска инициатива: БДЖ почти загина, нужни са реформи

Гражданска инициатива: БДЖ почти загина, нужни са реформи

Бдение със свещи в столицата...

Припомняме, в началото на юни стана ясно, че кредиторите по втория облигационен заем, който беше предоставен на "Холдинг БДЖ", са запорирали сметките на "БДЖ Пътнически превози". Причината за запора е, че дъщерна компания към БДЖ е солидарен длъжник с холдинга. Стойността на запора е 40 млн. лв.

На 4 юни стана ясно, че частен съдебен изпълнител продават част от сградата на БДЖ в центъра на София. Обявената за продажба част от централата на БДЖ е заявена като офис с над 1800 кв. м площ. Исканата цена е повече от 7 млн. лева. Срокът за подаване на оферти е до 2 юли.

Два дена по-късно министър Владислав Горанов обяви, че Министерството на финансите обмисля отпускането на възмездна финансова помощ за БДЖ. Горанов поясни, че помощта ще е безлихвена в рамките на утвърдената от ЕК държавна помощ за преструктуриране. Помощта ще дойде от фискалния резерв. Надеждата е да бъде ускорена концесията на Летище "София", за да бъдат възстановени средствата.

На 26 януари 2018 година, министърът на транспорта Ивайло Московски разпореди "във връзка с появилите се медийни материали в публичното пространство" в БДЖ да се извърши проверка. Повод за нея е разследване на Нова телевизия, в което се твърди, че в БДЖ фиктивно са назначени и взимат заплати футболисти, които никога не са имали някакви ангажименти и не са се явявали на работа. Според разследването в БДЖ имало и фиктивни ремонти на локомотиви.

Според сигнала локомотивите отиват на ремонт и се връщат развалени. Често локомотивите пристигали със същата неизправност, с която били изпратени за ремонт.

След това от БСП поискаха оставката на транспортния министър. Той заяви, че е готов да си даде оставката, но състоянието на БДЖ не го навежда на подобна мисъл.

На 7 февруари 2018 г. правителството одобри допълнителни плащания от централния бюджет към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в размер на 30 946 000 лв. Сумата беше предоставена на "Холдинг БДЖ" ЕАД като възмездна финансова помощ, която следва да бъде възстановена до 28 декември 2020 г.

На 30 януари 2018 г. главният прокурор Сотир Цацаров разпореди да се извърши проверка в БДЖ заради сигнали за злоупотреби. Инспекцията беше възложена на Софийската градска прокуратура.

Прокуратурата тогава трябваше да провери твърденията, че в дружеството се извършва некачествен ремонт на локомотивите. Обект на проверката бяха именно сигналите за сключване на неизгодни договори с външни изпълнители на ремонта, както и изплатени трудови възнаграждения без основание на лица, назначени формално в системата на БДЖ.

На 31 май 2018 година стана ясно, че кредиторите по втория облигационен заем на БДЖ са подали иск в Софийски градски съд (СГС) за 40 млн. лв. от главница по заема срещу "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД, вследствие на което са запорирани сметки на дружеството.

Облигационерите са в законното си право да изискат дължими средства по съдебен път. Решението на СГС и временният запор на сметките на "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД няма да затруднят функционирането на дружеството към настоящия момент, в случай, че бъде намерено решение на възникналата ситуация в краткосрочен план, съобщиха от националния железопътен превозвач тогава.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски е информиран своевременно за ситуацията, вследствие на което той е уведомил Министерство на финансите и е поискал активиране на държавната помощ, за която има одобрение от ЕК.

Малко след това от БДЖ заявиха, че във връзка със запора на сметките на дружеството, активите на БДЖ няма да се продават, какъвто слух имало в медийни публикации, но по-късно централата на дружеството в центъра на София бе обявена за продажба.

След това пък от БСП поискаха от премиера Борисов план за спасяването на БДЖ.