АЕЦ Белене е грешка, е заявило ръководството на ДПС по време на срещата си с президента Росен Плевнелиев, продължила повече от час.

По време на брифинга на държавния глава и лидера Ахмед Доган обаче не бе коментиран по-широко този въпрос.

Според президента Росен Плевнелиев с ДПС са провели интересен разговор. Основна тема е стратегията „България 2020". Имаме пълен консенсус, че тя трябва да се случи с широк обществен дебат, зави държавният глава.

И президентската институция, и ДПС са на мнение, че трябва да има дебат и за фискалната рамка на България за периода 2014-2020. Обсъдени са и мерките за растеж и заетост. От ДПС са поискали спешни мерки за стимулиране на заетостта в България. Ахмед Доган е акцентирал и на стимулите за развитие на земеделието и биоземеделието.

„Енергийната ефективност е приоритет. Голямата енергоемкост е проблем както за ДПС, така и за нас", посочи държавният глава. По думите му от ДПС са поискали дебат за шистовия газ. Обсъден е и сектор „Сигурност" и устройствените закони за НРС и НСО.

Дискутирана е и реформата в МВР, като според ДПС основното е да има работещо предварително производство. От ДПС са настояли и за правила при избора на членове на ВСС като според тях е необходимо да има прозрачен избор на компетентни членове на ВСС.

Ахмед Доган е срещу идеите на Симеон Дянков за управление на средствата от Сребърния фонд и е настоял фискалният резерв да не пада под законовия минимум. „Изборният кодекс според ДПС категорично в спешен порядък трябва да се обсъди в парламента, необходими са промени", заяви още президентът Плевнелиев.
Обсъдени са ромската интеграция и проблемите на малцинствата. „Има много проблеми за решаване", смята президентът.

С Ахмед Доган двамата са обсъдили развитието на иновациите и зеления растеж. Българският президент изтъкна, че всички партии са поканени да му идват често на гости в президентството, за да дискутират важните за обществото проблеми.

Ахмед Доган от своя страна сподели своето, както той сам се изрази, „дълбоко разтърсващо впечатление" от начина, по който президентът Плевнелиев представял пред медиите разговора с ДПС.

„Впечатлен съм, че президентът на България влиза в нова роля", заяви Ахмед Доган и подчерта задоволството си от това, че държавният глава се опитва да постигне едно надпартийно консенсусно съгласие в дългосрочна перспектива.
Инициативата на Росен Плевнелиев за месец на политическите партии Ахмед Доган определи като „политическа иновация".

Лидерът на ДПС акцентира върху стратегия "България 2020". „Ако сега се намираме в края на опашката на страните членки, действително в контекста на Стратегия 2020 имаме възможност да се ситуираме поне в средата", подчерта Ахмед Доган.

Той е категоричен, че в следващите 8 години България може да направи този скок и да се превърне в средноевропейска страна. „Ако този шанс се изпусне от политическия елит на страната, нищо не може да ни помогне", убеден е Доган.
„Има неща, които не могат да са партийни, те по дефиниция са надпартийни, национални", допълни той.

„Страната все още няма приоритети, 20 години след прехода страната няма приоритети", посочи лидерът на ДПС и призова всички институции много отговорно да помислят за националните ни приоритети.

Действително вече сме загубили две години, смята още Доган. „Като малка страна ние можем да се възползваме от всички тези бонуси (евросредства, б.р.)", смята Доган.
„Молбата ми е да си сътрудничим без интриги, без търсене на дяволи в черна стая", призова още лидерът на ДПС. Стратегия 2020 поставя България в нова ситуация на преосмисляне на нещата, каза още той. Според него без национално съгласие по "България 2020", националната ни стратегия за развитие може да се превърне във формален документ.
Ние винаги действаме ад хок, смята Ахмед Доган.

Той акцентира и на необходимостта от развитието на иновативни продукти, като тук според него голяма роля може да играе БАН.
Затова и той се обърна към държавния глава с думите - "Ние ще съжаляваме господин президент, че в последните години имаме нехайно отношение към БАН", каза още лидерът на ДПС.