Каква да бъде реакцията на страната спрямо Северна Македония ни е записано в Рамковото споразумение. Това каза заместник-председателят на Съвместната комисия по историческите и образователни въпроси с Република Северна Македония доц. Наум Кайчев в студиото на БиТиВи. Той подчерта, че мнението му е като наблюдател на процеса на регулация на отношенията между двете страни.

Самата комисия не е заседавала от 10 месеца, ноември месец миналата година, а протоколите от последните заседания дори не са подписани от колегите от Северна Македония. Тогава срещите бяха прекратени по искане на македонците и с аргумент парламентарните избори, които предстоят в страната. Нееднократно сме изтъквали, че ние сме експертна комисия, която не би трябвало да се влияе от вътрешнополитическата динамика, вътрешнополитическите фактори в една или друга страна, посочи доцент Кайчев.

Все още се очаква отговор от там, а преди дни лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов предупреди, че страната ни ще блокира първата среща Северна Македония - ЕС, ако не се постигне съгласие по историческите въпроси.

Каракачанов се заканва да блокира Скопие за ЕС, ако не признаят историята ни

Каракачанов се заканва да блокира Скопие за ЕС, ако не признаят историята ни

Ние сме джентълмени, а вие играете некоректно

Наблюдава едно анонсиране в публичното пространство, че всичко е наред и комисията функционира и дори отговорни представители заявяват доста неверни неща в публичното пространство. Наблюдава се лансиране на една розова версия за тази комисия, посочи Наум Кайчев и допълни, че вчера вицепремиерът по европейската интеграция на Република Северна Македония - Никола Димитров, в пространно интервю за една телевизия, гледана в Скопие, каза, че видите ли - ето съвместната комисия е уточнила и античния, и средновековния, и ранноосманския период, което не е така. Разговорите за Средновековието продължават и те съвсем не са леки, уточни Кайчев

Идеята е комисията да проследи прилагането на договореното за историята в учебниците.

Захариева очаква българо-македонската комисия да заработи отново

Захариева очаква българо-македонската комисия да заработи отново

Това изрази външният ни министър пред новия външен министър на Северан Македония

"Гоце Делчев е едновременно и македонец, и българин - той е македонец в регионален смисъл и българин в народностен смисъл". Именно това е един от въпросите, по които комисията води дискусии. Същевременно е и спор, по който се изказаха политици, както от България, така и от Република Северна Македония, заяви Кайчев.

Въпреки това той смята, че е възможно и България, и Република Северна Македония да излязат победители от спора за Гоце Делчев, при условие обаче, че има воля за опиране върху архивите, изявите и самоопределенията на Гоце Делчев, които по думите му са "повече от ясни".

Припомняме, Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

Първото заседание на комисията отбеляза малък напредък по отношение на Античността и Средновековието, но не бе постигнато съгласие по въпроса за Гоце Делчев.

Македония едностранно прекратила разговорите за общата ни история

Македония едностранно прекратила разговорите за общата ни история

Проф. Димитров не забелязва желание за редовна връзка от македонските си колеги

Препъникамъкът в работата на експертите е именно личността на Гоце Делчев. Българската част на комисията отказа да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

В началото на октомври България постави условия на Северна Македония, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Едно от тях е Северна Македония да постигне конкретни резултати именно по темата за важни събития и исторически личности в общата ни история - Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и др.

След срещата на 13 септември, която беше определена като "най-безплодната" до този момент, държавният глава Румен Радев свика спешна консултативна среща, на която настоя да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония.