България ще блокира първата междуправителствена конференция на Северна Македония с ЕС, ако двустранната историческа комисия не постигне съгласие. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в интервю за македонската ТВ24, съобщават от "24 часа".

Той посочва, че 3 години след подписването на Договора за добросъседство македонската страна отбягва становищата на историците, за да не се стигне до решаване на въпроса за Гоце Делчев. Според него с това западната ни съседка показвала, че няма желание да води истински диалог.

Каракачанов напомни, че преди 10 месеца е била стопирана работата на Комисията за разглеждане на историческите проблеми и подчерта, че страната ни ясно е заявила, че ако не се постигне съгласие по тези въпроси, ще възрази срещу насрочването на първата междуправителствена конференция до изчистване на спорните въпроси.

Македония едностранно прекратила разговорите за общата ни история

Македония едностранно прекратила разговорите за общата ни история

Проф. Димитров не забелязва желание за редовна връзка от македонските си колеги

Вицепремиерът бе категоричен, че никой от ЕС не може да нареди на България да промени позицията си. Не може само едната страна да прави компромиси, а другата да прави каквото си иска, отсече той.

"Вие се съгласихте да си смените знамето, да си смените името. А с България, която винаги е помагала на Македония, смятате, че може да играете некоректно. В международните отношения трябва да има реципрочност", настоя Каракачанов.

По негови думи България се държи джентълменски и първа е признала Македония, затова би следвало да има реципрочно добро отношение и от другата страна.

Припомняме, Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

Македония не дава Гоце Делчев - България си имала Левски и Ботев

Македония не дава Гоце Делчев - България си имала Левски и Ботев

Преговорите на българо-македонската комисия още са в застой

Първото заседание на комисията отбеляза малък напредък по отношение на Античността и Средновековието, но не бе постигнато съгласие по въпроса за Гоце Делчев.

Препъникамъкът в работата на експертите е именно личността на Гоце Делчев. Българската част на комисията отказа да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

В началото на октомври България постави условия на Северна Македония, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Едно от тях е Северна Македония да постигне конкретни резултати именно по темата за важни събития и исторически личности в общата ни история - Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и др.

След срещата на 13 септември, която беше определена като "най-безплодната" до този момент, държавният глава Румен Радев свика спешна консултативна среща, на която настоя да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония.

Заев оптимист, че България и Македония ще разрешат историческите въпроси

Заев оптимист, че България и Македония ще разрешат историческите въпроси

Съветниците в историческата комисия имали креативно мислене