ДПС се отчете за резултатите от вота в отсъствието на подкрепения от партията кандидат за държавен глава Пламен Орешарски.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ със задоволство отчете позитивната кампания на партията. Господин Орешарски получи един добър резултат, коментира той. Партията получила ясна оценка от структурите и избирателите си, а именно - промяна. Българските избиратели са заявили същото, видя Карадайъ.

Партията била в координация с Орешарски, така лаконично Карафайъ обясни липсата на кандидата, който не искал да коментира прогнози, а официалните резултати.

По думите му на тези избори хората подкрепили независимите кандидати. Българските граждани имат очакване за една независима президентска институция, според лидера на ДПС.

ДПС няма да преговарят за втория тур. Избирателите щели да подкрепят промяната в страната. Политическото време изисква президентската институция да е надпартийна, заяви Мустафа Карадайъ и допълни, че не трябва цялата власт да е в една партия и една персона.

Мустафа Карадайъ заяви, че в последните две години у нас има отстъпление от демократичните ценности. Изборните резултати потвърждават и тезата на партията, че има сериозно отстъпление от европейските ценности.

От ДПС са недоволни, че изборните правила са се сменили непосредствено преди самия вот.

Доволни сме от изборния резултат, изтъкна Мустафа Карадайъ.

Засега ДПС не се притеснява от конкуренцията на партията на Лютви Местан. Тепърва ще се анализират резултатите на ДОСТ в Турция, лаконично заяви Карадайъ .

Лидерът на ДПС "захапа" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за това, че един независим кандидат, издигнат от Инициативен комитет, победил на първи тур най-голямата партия.