Не е имало сделка между ДПС и ГЕРБ за повишаване на прага на преференцията в Изборния кодекс. Това увери заместник-председателят на ДПС Янко Янков пред БНР. Той напомни, че предложенията на ДПС за машинното гласуване, уседналостта и употребата и на други езици по време на предизборната кампания не са били подкрепени.

Според него реакциите след вдигането на прага на преференциите са били недостойни и изтъкна, че от ДПС винаги са били против този начин на използване на преференциите, тъй като това било начин за манипулиране на мажоритарния вот.

По думи на Янков притесненията на Движението са, че в много български общини с 9 преференциални гласа даден кандидат може да пренареди цялата партийна листа и от последно да отиде на второ място, което пък може да наруши структурата на представителството в общинските съвети.

Каракачанов: Който се прегърне с ДПС в коалиция, приключва мача

Каракачанов: Който се прегърне с ДПС в коалиция, приключва мача

БСП пък били царе на саботажите, според вицепремиера

Хората, които са на първите места в листите, партиите ги номинират като специалисти, хора с голям политически опит, които имат много повече възможности и качества активно да представляват политиката на партията, аргументира се заместник-председателят на ДПС и заключи, че политическата партия носи отговорност за политиките, които провежда.

Янков отбеляза, че пришиването на една партия към друга вреди на демокрацията и политическата система. От ДПС изразявали отношение не толкова към партиите, колкото към политиките, които те провеждат.

"Никога априори ние не определяме отношението си към една партия. Утре, ако се наложи, ние отново ще работим с ГЕРБ, ще работим с БСП - съобразно програмите, които са представени", заключи депутатът.

ДПС не разбират реакцията на обществото за преференциите

ДПС не разбират реакцията на обществото за преференциите

Няма кой и какво да стабилизира това управление, по думите на Йордан Цонев