Искри прехвърчаха и днес по време на парламентарния контрол между вътрешния министър Цветан Цветанов и депутатите от ДПС заради атентата срещу Ахмед Доган.

Христо Бисеров от ДПС обвини Бойко Борисов в диктатура и че е политическият поръчител на атентата, а министър Цветанов е изпълнителят на тази поръчка.

Вътрешният министър Цветан Цветанов прехвърли вината за инцидента с покушението над почетния лидер на ДПС Ахмед Доган на охранителната фирма Крон и на ДПС, които писмено не изложили изискванията си към фирмата.

Това стана след въпрос на депутата от ГЕРБ Димитър Главчев.

Организаторите са длъжни да вземат необходимите мерки за осигуряване на мероприятието, категоричен бе силовият министър. Фирма Крон е получила съответното заплащане. Служителите на МВР са длъжни да помагат само в случаите, когато частната фирма не може да се справи, изтъкна Цветан Цветанов.

НСО пък са се грижили за личната охрана на Ахмед Доган, като в задълженията на гардовете не влиза подсигуряване на цялото мероприятие. Налице е подценяване на задълженията по отношение на документалното обезпечаване на мероприятието, категоричен бе вътрешният министър.

Стана ясно в същото време, че са иззети всички видеоматериали от медиите и охранителните камери от конгреса на ДПС и са предадени на прокуратурата, която да реши дали да повдигне обвинения срещу побойниците на Октай Енимехмедов.

Вътрешният министър призова за повече хуманност дори и към подобни нападатели. Подобна демонстрация на сила и насилието, упражнено върху нападателя, е недопустимо, категоричен бе Цветанов, като изтъкна, че осъжда неговите действия. Това е знак за всеки един мюсюлманин, който тръгне да мисли различно, допълни още вътрешният министър.

Христо Бисеров реагира на „лъжите и инсинуациите", по думите му, които се тиражират от изпълнителната власт. Той реагира остро на тезата на силовия министър Цветан Цветанов, че нападението над Доган е хулиганска проява. Тази теза не е вярна, подчерта Бисеров. Това е опит за политическо убийство, това е поръчков опит за политическо убийство на опозиционен лидер в навечерието на парламентарни избори, каза още Бисеров.

По думите му всеки, който се опитва да опровергае тази теза, става съучастник в тази политическа поръчка. Депутатът от ДПС попита, ако Октай Енимехмедов е искал само да сплаши Сокола, защо няколко пъти презарежда пистолета си, който засече.
Защо той прави самопризнания веднага, че е искал да убие Ахмед Доган и как се стигна до това, че той ги промени, попита Христо Бисеров.
Защо министър Цветанов още преди да излезе експертизата е обявил оръжието за негодно за убийство, продължи с въпросите Бисеров.

Целта на атентата според него е Доган да бъде убит, а ДПС извадено от политическия живот на страната. Когато едно деяние се разследва като хулиганство, никой не търси поръчителя, недоволен е депутатът от ДПС.

Според Бисеров моментът за политическото убийство на Доган е избран нарочно точно преди изборите и то при публично събитие. Другата цел е да бъде убит доклада на Сокола според ДПС където се посочва, че страната ни е управлявана от диктатура, че „един представител на подземния свят е овладял властовата система в България и под формата на герой-спасител налага диктатура".

Ние знаем кой е изпълнителят на мокрите политически поръчки на диктатора в България, подчерта Христо Бисеров. Той е в тази зала, той е министър Цветанов, обяви той.

Вътрешният министър обвини от своя страна представителите на ДСП, че с политическото си говорене и с политическия си рекет са довели до недоверието в българското общество. Той припомни самоубийството на Ахмед Емин. Вие задушихте всички институции, подчерта Цветан Цветанов. Нека се придържаме към толерантно отношение, призова силовият министър.

Цветанов смята, че от ДПС размахали пръст на институциите и съда, че трябвало да се докаже тяхната теза. Единствената ни цел е всички заедно и вие като политици да преборим организираната престъпност, настоя министърът на вътрешните работи.

Той обвини политиците, че са се сраснали с организираната престъпност през годините на прехода. Цветанов припомни, че когато Бойко Борисов бил главен секретар на МВР лично лидерът на ДПС Ахмед Доган дал висока оценка за качествата на настоящия премиер.

Не искам да бъда ваш дразнител, но не искам и вие целенасочено да заблуждавате българските граждани, каза още вътрешният министър. Не искам политиците да насаждат омраза, заяви Цветан Цветанов. Нека не политизираме един криминален акт, настоя още той.

Лютви Местан от ДПС подчерта на свой ред, че той лично не би си подложил слепоочието пред подобно газово оръжие и допълни, че едва ли и Цветанов би се подложил на подобен експеримент.

Искаме пълната истина, каза депутатът. Някой иска следващите парламентарни избори да се проведат в среда на етничексо напрежение, смята Лютви Местан. Знаем кой печели от това, допълни лидерът на ДПС.
Избори проведени в спокойна среда означават загуба за ГЕРБ, смята Местан.

След това в кулоарите на НС вътрешният министър бе категоричен, че оценката на ГЕРБ за атентата срещу Ахмед Доган е хулиганска проява.