ДПС подкрепя кандидатурата на Пламен Орешарски за президент. Това стана ясно от изявление на лидера Мустафа Карадайъ след заседание на Централния съвет на ДПС.

ДПС подкрепя кандидат президентската двойка с номер 4 - Пламен Орешарски и Данаил Папазов. Централният съвет е приел без един глас "против" това решение днес.

"Г-н Орешарски покрива изцяло профила, който ние сме очертали", заяви Карадайъ.

ДОСТ на Местан застана зад Цецка Цачева

ДОСТ на Местан застана зад Цецка Цачева

Новината съобщи лидерът на партията Лютви Местан

Останалите кандидати Централният съвет е определил като партийни кандидати, а в анализа си ДПС каза, че бъдещият кандидат президент на страната трябва да е надпартиен.

Мустафа Кардайъ припомни, че още по време на честванията през май месец, като особен месец за ДПС, са очертали профила на евентуалния бъдещ президент на страната. Лидерът на ДПС подчерта, че това е "необходимият президент на страната".

"Ние казахме, че бъдещият президент на страната трябва да е надпартиен, да осъзнава своята мисия, да бъде убеден демократ, евроатлантик и да има волята да отстоява демократичните постижения, да работи за правова държава, да бъде чувствителен към правата на човека. Виждаме с различни актове на парламента какво се случва в страната, виждаме какво се случва с Изборния кодекс, който заприлича на кодекса на великия Алеко Константинов", коментира Кардайъ.

По думите му президентът трябва да бъде обединител на нацията, президент на всички български граждани.

Мустафа Кардайъ посочи и че с декларацията на ДПС при откриването на тази сесия на Народното събрание са изразили притеснението си от неглижирането на президентската институция и на самите избори.

От днес започва кампанията на ДПС и от тази гледна точка цената на ДПС между първи и втори тур може да се окаже много сериозна, предупреди Карадайъ и уверено изтъкна, че ако Пламен Орешарски не бъде избран на първи тур, то със сигурност щял да бъде избран на втори.

На въпрос какъв знак дават от ДПС към ГЕРБ, Карадайъ заяви, че ДПС са последователни от съставянето на този кабинет и формулата, по която е съставен той. Лидерът на партията изтъкна, че ГЕРБ вече не могат да се крият и оправдават с националистите, тъй като Съветът на Европа ги нарича фашисти.

ГЕРБ само се опитват да се крият - но те са в основата на всичко, включително и хаоса с Изборния кодекс, подчерта Кардайъ и посочи, че за 26 години не е чувал по време на избори да се променят изборните правила.

От месец май насам знакът е един и същ и като сериозна национална политическа сила сме заявили - няма нужда пак да се излагаме пред чужденците, посочи още Карадайъ.

Мустафа Карадайъ отново се обяви за предсрочни избори през пролетта: "за да можем на 1 януари 2018 г. да посрещнем с достойнство председателството на Европейския съюз".