Необходимо е бъдат взети допълнителни мерки за поддържане на защитните съоръжения, както и да се подобри сериозно логистичното осигуряване на охраната, за да се гарантира сигурността на южната ни сухопътна граница. Това смята държавният глава Румен Радев, който днес направи проверка в района и посети ГКПП "Капитан Андреево" и ситуирания там Тристранен съвместен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество, Регионалния координационен център в РД "Гранична полиция" - Елхово и гранични райони.

На места граничната ограда е сериозно компрометирана. Припомняме, че още в началото на годината проливните дъждове събориха част от преградното съоръжение.

В отговор на журналистически въпрос Румен Радев припомни, че се чака от години проверка на прокуратурата за качеството на нейния строеж и причините за високата цена на оградата.

"Изградената интегрирана система за наблюдение не функционира на определени места. Елементите на защитните съоръжения изискват възстановяване и подновяване", каза още държавният глава.

Фронтекс предупреди за натиск на афганистанци и сирийци към ЕС през Балканите

Фронтекс предупреди за натиск на афганистанци и сирийци към ЕС през Балканите

22 600 мигранти са открити по незаконни марштути към ЕС в Западните Балкани от януари

Според президента са необходими още грижи за оборудването, транспортното осигуряване, съоръженията по границата и за униформите на служителите. Трябва да се осигурят достатъчно средства на Гранична полиция, на Министерството на вътрешните работи, за изпълнение на техните ангажименти.

"България е сухопътна граница, външна за ЕС, на пътя на този миграционен поток, така че рискът за нас неизбежно се увеличава", заяви държавният глава. Променящата се ситуация в Афганистан и връщането на контрола от страна на талибаните върху територии в азиатската страна носи риск от нова миграционна вълна към Европа. Това бе признато както вчера от вътрешния министър Бойко Рашков, който увери, че се взимат допълнителни мерки, така и бе изпратено предупреждение от Фронтекс съм европейските страни за очакван миграционен натиск.

Подготвят се нови места за настаняване на мигранти

Подготвят се нови места за настаняване на мигранти

Бойко Рашков: Не трябва да се успокояваме, към границата на ЕС идват групи

В понеделник Румен Радев свиква Консултативния съвет за национална сигурност и очаква на него да се постигне съгласие и конструктивност по отношение на допълнителните мерки за защитата на държавната граница. На заседанието на КСНС в понеделник ще бъде разгледан и въпросът за заетостта в центровете за настаняване на бежанци.

Бойко Рашков отчете завишен миграционен натиск
Обновена

Бойко Рашков отчете завишен миграционен натиск

МВР е в готовност за реакция

Държавният глава смята, че трябва да се работи още по-активно с нашите европейски партньори за осигуряване на необходимите средства и за по-сериозен ангажимент на Фронтекс. Румен Радев припомни, че още от началото на своя мандат поставя въпроса за необходимостта от оперативен план за действие на Европейския съюз при засилен миграционен натиск върху сухопътната граница на съюза. Нужен е и постоянен диалог с югоизточната ни съседка Турция, която поема най-голяма тежест от миграционните вълни.