Президентската институция може да работи за гражданите, да показва проблемите и да настоява за тяхното разрешаване. Това заяви при официалното откриване на предизборната си кампания кандидатът за държавен глава на коалиция „Калфин-президент“  Ивайло Калфин.

Според Калфин мотивите за честна и открита политика в полза на гражданите са накарали АБВ и той самият да станат част от управлението. „Къде беше политиката у нас, къде беше  примерът на лидерите? Трябва ли да приемаме всякакви въртележки и гъвкави позиции?  Не! Ние от АБВ влязохме в правителството отново да покажем принципна позиция. За тези 17-18 месеца участие в управлението и показахме, че политиката може да бъде ефективна“, изреди той различни социални теми като закриването на сиропиталищата и пенсионната реформа.

Искам да покажа и докажа на всички вас, на всички, че в политиката у нас може да има смисъл. Че да следваш принципи има смисъл. Че да имаш възможности и власт не е нещо, от което трябва да се облагодетелстваш. Трябва да използваш това време от първата до последната минута, за да постигаш резултати в полза на обществото. Политиката в България важи тогава, когато тя се развива както трябва“.

Ивайло Калфин представи и визията си за президентската институция. „Тази институция не е, за да се водят политически битки. Тя трябва да търси съгласие – с Народно събрание, с премиер, с Министерски съвет, с гражданското общество. Но тогава, когато другите институции забравят проблемите на хората и какво очакват гражданите от тях,  президентът трябва да застане и да каже: „Ето тук са проблемите“. Президентът не може, както в момента, просто да изчезне от теми като тези, свързани с бежанците и нелегалната миграция. Една тема, която има външнополитическо решение. А президентът има всички правомощия да участва във външната ни политика.

Той трябва да бъде рамо до рамо с другите институции, за да намери трайното решение, а не да липсва.  Във външната ни политика президентът трябва да възстанови, да върне обратно достойнството на България. Президентът трябва денонощно да работи за това в нашия регион, на Балканите, в Черно море, включително с Русия, да се създават проекти, да се пълни със съдържание сътрудничеството.

Ние не трябва да повтаряме евроатлантически мантри, за да се харесаме на чужденците. България трябва да защитава своите позиции, убеден е кандидатът на АБВ. По думите му, ние не трябва да преосмисляме членството си в НАТО и ЕС, напротив, ние трябва да го изпълним със съдържание. Ние трябва да използваме членството си в тези организации, за да защитаваме и отстояваме своите позиции. Когато това се прави както трябва, винаги има резултат. Както направихме това преди години и сега на евробанкнотите пише и на български език. Да, по някой път ще се налага да се блокират решения, но когато ги блокираш, ти го правиш защото знаеш националния си интерес“, изтъква Ивайло Калфин.

По думите ла лидера на АБВ Георги Първанов, Калфин като дялан камък ще си стои на мястото в президентската институция.

"Познавам го от повече от 20-25 години. Мога да кажа ясно, категорично, недвусмислено: г-н Калфин е човек почтен, свестен, а това е дефицит в българската политика и точно заради това се надявам в негово лице българските граждани да припознаят новия президент", заяви още Първанов.

Той е убеден, че АБВ влизат в тази кампания с две обиколки преднина. Първо, защото именно те са започнали дълбокия, солидния, тежкия дебат за правомощията за политиките на президентската институция.

От друга страна коалицията зад Калфин предлаганай-подготвения, най-компетентния президент на България - човекът, който се е доказал като най-добрият български евродепутат и досега работи заедно с малцина по бюджетната рамка на ЕС за следващите години. Според Първанов Калфин е бил и най-добрият външен министър, като това никой не може да го оспори.