Великобритания безспорно не желаe да има какъвто и да е конфликт, но действията в Сирия са концентрирани по определени цели. Идеята е да се спре това, което се превръща в нормално поведение на режима на Асад. Това заяви пред bTV британският посланик в София Ема Хопкинс в разговор след ракетните удари на 14 април 2018 г. срещу Сирия.

На въпрос: "Доказана ли е употреба на химическо оръжие в Сирия?", дипломатът отговори, че са положени много усилия в седмицата след атаката.
"С нашите съюзници сме уверени, че са ползвани химически оръжия, редица доклади, включително и на Световната здравна организация го доказват. Има много сирийски граждани, които са били хоспитализирани. Уверени сме, че там са ползвани химически оръжия от страна на Асад", каза Хопкинс.

САЩ, Франция и Великобритания удариха Сирия
Обновена

САЩ, Франция и Великобритания удариха Сирия

Заради химическата атака по-рано този месец

Запитана дали говорим за нова Студена война, посланик Хопкинс заяви, че не смята, че ще има ескалация на военен конфликт. Целите им (на САЩ, Великобритания и Франция, които изстреляха ракети срещу Сирия на 14 април т.г. - б.р.) са били конкретни.
"Великобритания, САЩ и Франция преминахме към военни действия да спрем това, тъй като не можахме да го направим през Съвета за сигурност на ООН", каза британският посланик в България.

"Целта е да няма повторно използване. Не се намесваме в Сирия, ще продължим с политически мерки да преследваме нашите цели. Направихме концентрирана, целенасочена операция", каза Ема Хопкинс.

Нашата цел в Сирия е да помогнем да се премине към власт, която да представлява сирийския народ. Това не може да се извърши, ако Асад продължи да е на власт. Великобритания сме вторият по големина донор на пари, допълни Хопкинс.

Ема Хопкинс: време е да кажем "Стига толкова" на Москва

Ема Хопкинс: време е да кажем "Стига толкова" на Москва

Британският посланик благодари на България за заявената подкрепа и солидарност

На въпрос, че атаката в Ирак е започнала след фалшива новина за наличие на химическо оръжие и дали е възможно след години да се окаже неистина ползването на химическо оръжие в Сирия, британският посланик заяви: "Не смятаме че е режисирана атака за ползване на химическо оръжие".

"Това не е фабрикувано, режисирано, защото това е атака, извършена от Асад срещу неговия собствен народ. Убедени сме в това, ползвали сме нашите разузнавателни източници", каза посланик Хопкинс. Ситуацията е различна от Ирак, допълни тя.

Анализатори: Ударите над Дамаск защитават авторитета на Тръмп

Анализатори: Ударите над Дамаск защитават авторитета на Тръмп

Руска реакция ще има, убеден Валери Тодоров

Запитана дали е трябвало ли е да има уведомление от партньорските служби към България, тя отговори, че не може да коментира оперативните въпроси. От гледна точка на военните мерки трябва да се действа бързо. Не можем да публикуваме всичко предварително. Имаме подкрепата на нашите международни партньори, НАТО, България като член.

Каракачанов не знае информиран ли е Радев от НАТО за Сирия

Каракачанов не знае информиран ли е Радев от НАТО за Сирия

За посещението на президента в Русия - след като Макрон може и Радев може

На повторно запитване трябвало ли е България като страна, председателстваща Съвета на ЕС да бъде предварително уведомена, Ема Хопкинс отново отговори, че не може да коментира оперативната тактика. "Това не е операция на ЕС. Имахме предварителни разговори със САЩ за Русия", каза британският посланик.

Относно случая "Скрипал", при който бивш шпионин и неговата дъщеря бяха открити на пейка в безпомощно състояние, Ема Хопкинс заяви, че тази случка ще промени живота й.

Бивш руски шпионин в критично състояние след нападение

Бивш руски шпионин в критично състояние след нападение

Сергей Скрипал е бил изложен на неизвестно вещество

Имаме информация, че руското правителство проявява сериозен интерес на семейство Скрипал. Има хакване на електронна поща. Русия има средства, цялостен подход, който показва, че те са виновни. 28 държави са приели тези доказателства, каза посланик Хопкинс.

"Много хора гледат на Русия през розови очила и сме практични. Те се намесват в Крим, Черна гора, в избори, подпомагат режима на Асад, извършват химически атаки. Нашите цели са резултат от тези твърдения", обясни британският дипломат.

Атанас Кръстин е новият ни посланик в Русия

Атанас Кръстин е новият ни посланик в Русия

Секретарят на президента Радев сменя Бойко Коцев

В коментар за българските действия по този случай тя обясни, че те са благодарни. "Не всяка държава би помогнала по един и същи начин, но сме доволни от подкрепата на всички наши съюзници. Смятаме, че България действа в наша подкрепа", каза Хопкинс.

"България за нас е силен съюзник. Тя се намира на важна действаща позиция. Не приемам, че тя е сателит. Ценим нашето сътрудничество във военното дело", допълни посланикът на Великобритания в България.