"Нямаме колебания, че Русия е отговорна за употребата на нервно бойно отровно паралитично вещество за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му", коментира пред НоваТВ посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс.

"Веществото е дадено за независим анализ от Организацията за забрана на химическите оръжия. То се изследва и в независими лаборатории по цял свят. Резултати от тях очакваме съвсем скоро", обясни посланикът. Хопкинс добави, че Лондон има сериозни съдебно-медицински доказателства за това твърдение.

Русия нарочи британските спецслужби за покушението срещу Скрипал

Русия нарочи британските спецслужби за покушението срещу Скрипал

Било опит за убийство в най-голямата политическа провокация

"Този инцидент е само един елемент от поредица действия от страна на Русия и е време да кажем: "Стига толкова". Години наред се повтаря модел на поведение, при което Москва погазва международния правов ред - с анексирането на Крим, подкрепата за режима на Асад в Сирия, опита за преврат в Черна гора, намесата в избори по цял свят, кибератаки, дезинформация", допълни британският посланик.

Страната й също така има доказателства, че в последните 10 години Москва "развива своята способност да използва нервно-паралитични вещества за убийства по цял свят".

Руският посланик в България потвърждава надеждно партньорство с България и ЕС

Руският посланик в България потвърждава надеждно партньорство с България и ЕС

Според посланик Макаров, националните интереси не трябва да се забравят заради солидарността

Ема Хопкинс коментира, че властите в родината й не са учудени от факта, че Русия отрича участие в покушението над Скрипал. "Русия не отговори на нашата молба за сътрудничество по случая и отвърна със сарказъм. В същото време медиите в страната плетат мрежа от лъжи. Те твърдят абсурдни неща като това, че Скрипал бил пристрастен към "Новичок" или че Тереза Мей го е разработила", обясни посланикът.

Тя благодари на България за заявената подкрепа и солидарност с Великобритания. И подчерта, че двете страни ще продължат да поддържат добри взаимоотношения и след излизането на Острова от Европейския съюз.

Посланикът ни в Русия Бойко Коцев пристигна у  нас

Посланикът ни в Русия Бойко Коцев пристигна у нас

Той беше повикан за консултации по случая „Скрипал“…

"Всички, които застанаха зад нас, не го правят само от солидарност, а и в името на опазването на международната сигурност. Трябва заедно да възстановим равновесието. Трябва да минем през този период на пренастройване на международния ред", допълни Хопкинс.

Според нея отговорът на Великобритания в тази ситуация трябва да бъде "в съответствие с поведението на демократична страна, която спазва международните формати".

Тереза ​​Май призовава за "дългосрочен отговор" на Запада срещу Русия

Тереза ​​Май призовава за "дългосрочен отговор" на Запада срещу Русия

Великобритания разполага с всички възможности да победи враговете си, допълва Мей

Припомняме, бившият руски шпионин Сергей Скрипал и 33-годишната му дъщеря Юлия бяха отровени на пейка в обществен парк в британския град Солсбъри. Те бяха открити в безсъзнание в центъра на града на 4 март. Баща и дъщеря бяха отровени с невропаралетичния газ новичок.

Британският премиер Тереза Мей обвини Москва, че стои зад отравянето на бившия руски шпионин. Според Лондон Русия е използвала химическия агент. Обединеното кралство експулсира 23-ма руски дипломати, а Москва, която категорично отрича обвиненията, предприе реципрочни действия.

Последва дипломатическа криза. Повече от 20 държави предприеха действия срещу Русия заради случая "Скрипал". 16 държави членки на ЕС и САЩ са сред тях. Държавите показаха солидарност с Лондон и обявиха, че гонят руски дипломати. САЩ изгони 60 души от руската мисия, а Украйна - 13.

Политолози отчитат начало на Студена война

Политолози отчитат начало на Студена война

Решението на Борисов да привика българския посланик в Русия е добро, хем солидаризираме, хем не гоним дипломати