Конгресът на БСП препотвърди политиката на прекия избор на партията и избра нов състав на Националния състав, подмлади го и партията е готова, след като промени себе си, да промени и България.

Това заяви в сутрешния блок на БНТ Емил Войнов, председател на общопартийната контролна комисия на БСП.

Войнов не вижда вътрешна опозиция в БСП, този термин бил измислен, а партията била единна. Всички в партията работят единно, увери той и допълни, че БСП не е лидерска партия, а колективен орган, в който решенията се взимат колективни.

Той не смята, че Националният съвет ще бъде гумен печат на ръководството, с което опроверга твърденията на евродепутата и лидер на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, който с още няколко души от старото ръководство на левицата не бяха избрани в новия състав на партийния орган.

По думите на Войнов не всички структури на партията познават устава на партията и е необходимо по-тясно взаимодействие на контролната комисия с партийните структури. БСП разполагат с кадри и визия за развитието на страната и пътят пред социалистите са предсрочни парламентарни изборис, мята той.

Следващата задача пред социалистите е подготовка за парламентарните избори и тяхното спечелване. Правителството и парламентът са изчерпани и колкото по-скоро бъдат изборите, толкова по-добре за всички, категоричен бе Войнов.

БСП с амбиция за 1 милион гласа на изборите

БСП с амбиция за 1 милион гласа на изборите

Това била единствената цел на столетницата оттук нататък

БСП никога не се е стремила да яхва протеста, а да го подкрепя. Няма никакви основания да се смята, че президентът или БСП яхват протеста, смята Войнов. Никакви проблеми нямаме с протеста и се надяваме колкото се може по-скоро правителството да подаде оставка, настоя в заключение Емил Войнов.

Пред Нова телевизия Георги Свиленски коментира мащабната промяна на състава на Националния съвет на БСП. В ръководството не влизат знакови имена, сред които президентът на ПЕС и бивш лидер на столетницата Сергей Станишев, Атанас Мерджанов, Красимир Янков, Валери Жаблянов, Георги Пирински.

"Това е вотът на делегатите от конгреса, на социалистите, които са упълномощени от своите организации да представляват партията и да вземат решението. Не можем да говорим за някакво еднолично решение на Корнелия Нинова и на бившето изпълнително бюро или на стария Национален съвет", каза Свиленски.

В коментар на думите от членове на БСП, че пътят за едноличното управление в БСП е отворен, и на думите на Станишев, че левицата вече е лидерска партия без идейна основа, превръщаща се в гумен печат, Свиленски обяви, че това е казано след конгреса.

"Станишев заяви това след конгреса, след като видя, че не е избран в Националния съвет. Предния ден, когато течаха изказванията, той не се изказа. Учудвам се защо тогава не каза - разчиствате пътя, постъпвате тоталитарно, правите Съвета гумен печат", запита Свиленски.

Това, че Станишев не е избран и припознат от делегатите, Свиленски си обяснява с разминаване между това, което лидерът на ПЕС прави и желанията на делегатите и социалистите, каза Свиленски.

"Михаил Миков (бившият лидер на БСП - б.р.) сам заяви желанието си да не участва със своите аргументи. Станишев реши да се включи в надпреварата и получи отговора от конгреса", добави членът на Националния съвет на БСП.

Свиленски не пожела да коментира присъствието на доскорошния началник на кабинета на президента Румен Радев - Калоян Методиев на празненството на БСП. "Не знам каква е причината да се разделят. Ние от други институции не се интересуваме. Аз не познавам г-н Методиев. Нито един от двамата не заяви такава причина. Ще заблудим, ако вменим, че има подобна връзка (оттеглянето му от администрацията на президента - б.р.)", категоричен беше Свиленски.

Нинова: След партията ще променим и България

Нинова: След партията ще променим и България

Соцводачът даде заявка за спечелване на парламентарните избори

Припомняме, два дни заседава Конгресът на БСП за избираше свое ръководство.

Лидерът на партията Корнелия Нинова отчете, че БСП се е превърнала в ударна опозиция на управлението на Бойко Борисов.

В новия състав на Националния съвет на БСП не влязоха знакови фигури на партията като лидера на ПЕС Сергей Станишев, Георги Пирински, Валери Жаблянов, Велислава Дърева, Атанас Мерджанов, Красимир Янков, Михаил Миков и други, които си позволяват критика. Член на съвета не е Кирил Добрев - основен опонент на Корнелия Нинова на първите преки избори за лидер на партията. 

Зам.-председателят на партията Кирил Добрев става редови член на пленума и ще прави и ще прави мониторинг на партийната политика.