България има едно от най-високите нива на навлизане на оптична и кабелна мрежа. Достъпът на всички до интернет е от решаващо значение за случващата се цифрова трансформация. Това заяви еврокомисарят Мария Габриел на международна конференция "Комуникация, резултати, свързаност", посветена на 20-годишнината от създаването на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

Мария Габриел припомни действащите държавни монополи в някои европейски държави през 90-те години. На европейско ниво, благодарение на визията на лидери, бе оформен единният пазар на телекомите, заяви тя. 10 години по-късно услугите се либерализират, за да се отвори пазара за конкуренция.

Заедно с Люксембург ще работим по ускоряване на цифровизацията в ЕС

Заедно с Люксембург ще работим по ускоряване на цифровизацията в ЕС

Предстои среща на министрите на съобщенията…

Нови играчи с иновативни услуги и инвестиции имаха възможност да навлязат на пазара, подчерта Мария Габриел. Съществуването на паневропейски играчи дава възможност да се възползваме от един от най-мащабните сектори, в който са ангажирани над 500 млн. души.

Повече потребители и повече предприятия да имат достъп до ултра бързи мрежи, е визията на Мария Габриел за развитието на цифровото общество.

Необходим е стимулът на регулаторна съгласуваност в ЕС, по-добре защитени потребители и добра правна защита, както и внедряването на 5G мрежи, като се гарантира достъпът на радиочестотен спектър до 2020 година, отбеляза еврокомисарят.

Еврогрупа бори проблемите на трудовия пазар и цифровизацията

Еврогрупа бори проблемите на трудовия пазар и цифровизацията

Създават европейска обсерватория, която да наблюдава развитието на платформите

Без регулаторите на телекомите развитието им не би достигнало това ниво, коментира тя. Ефективната регулация е предпоставка за избора на гражданите, според нея.

До 2017 година делът на домакинствата в Европейския съюз с достъп до интернет е нараснал с 87% по данни на Евростат.

Експерти искат цифровизация за безопасност и качество в ЖП транспорта

Експерти искат цифровизация за безопасност и качество в ЖП транспорта

След две до три години БДЖ ще се сблъска с реални конкуренти, коментира Людмил Иванов

Комисиите за регулиране на съобщенията трябва да работят за навременно предоставяне на първите честотни ленти за 5 G връзка и увеличаване внедряването на малките клетки, заяви Мария Габриел.

Тя припомни Програмата за цифровизацията на Западните Балкани, която обхваща целите на цифровата трансформация, предложени от еврокомисаря. "Цифровизацията е отлично средство за свързване на държавите", подчерта еврокомисарят ни.

Финансирането на Механизма за свързване на Европа е 1 млрд. евро. Мария Габриел предлага увеличение за Бюджет 2019 като сумата достигне 3 млрд. евро.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков постави акцент върху постиженията на независимия регулаторен орган.

Голямото предизвикателство пред Комисията, според него, е успешното и правилно транспониране на Европейския кодекс за електронните съобщения. "Доброто транспониране е гаранция за доброто прилагане", коментира Желязков.

В България имаме достатъчно качествени услуги на нормални поносими цени, отбеляза министърът. За да бъдем част от един ефективен европейски пазар, трябва да бъдем обединени, по думите му. Работата на Комисията трябва да продължи в посока максимални ползи за гражданите от възможностите на комуникационните технологии, защита на правата на потребителите и гаранции от институциите.