Европа има проблем с управлението на подобен тип кризи. Така евродепутатът от БСП Петър Витанов коментира в сутрешния блок на bTV как се отразява кризата с коронавируса на Европейския съюз.

Тя няма способността да отреагира на такъв тип кризи. Трябват здравни, икономически и социални аспекти на кризата и да имаме готовност да се справяме с такива ситуации, настоя Витанов и посочи, че плановете трябва да бъдат част от многогодишната финансова рамка.

По отношение на върнатите сезонни работници от Франция, Витанов заяви, че е необходимо да отпаднат ограниченията, защото ние казваме, че пътищата са затворени, но сезонните работници са необходими на страни като Германия и Франция.

От своя страна евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков коментира, че сега се намираме в ситуация, в която действа извънредното положение. В момента, в който извънредното положение отпадне във Франция на летищата никой няма да търси договори, каза Новаков във връзка с работата на сезонните работници.

Според него Европейският съюз трябва да започне да говори разбираемо, а не да говори пластмасово и силиконово, което хората не разбират. Трябва Фонд за спешни мерки. Европа помогна, но в случая тя помогна с парите по проекти, каза той.

По думите на Новаков, за да бъде създадена медицинска инжекция, ти трябва финансова такава.

Според Витанов ЕС трябва да възстанови своята геополитическа роля.