Фокусът в новите проектите за саниране на сградите ще е върху тяхната устойчивост. Това каза арх. Георги Коларов, съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството, на форума "Стратегическа инфраструктура и инвестиции 2021 г.", съобщават от министерството.

Пътят към реализацията на тази задача минава през изпълнението на различни екологични и икономически обосновани решения с широко използване на цифровите технологии. Но един от най-важните елементи в цялостната политика по декарбонизация и постигане на климатичен неутралитет е обновяването на сградния фонд. На сградите в ЕС се падат 40% от употребата на енергия и 36% от въглеродните емисии. До 2030 г. ЕС трябва да намали емисиите от тях с 60% и изразходването на енергия с 36%, затова от ключово значение е изпълнението на комплексни мерки за подобряване на енергийна ефективност.

Янев иска общините да работят, Даниел Панов настоя да санират

Янев иска общините да работят, Даниел Панов настоя да санират

Акцент бе поставен и върху нуждата финансиране по Плана за възстановяване

Ще бъде разработена Методология за жилищните и нежилищни сгради.

Оставяме енергийната ефективност на първо място като ръководен, хоризонтален принцип за постигане на устойчивост. Наред с това продължаваме прилагането на екологичните, икономическите и социалните критерии в обхват, отговарящ на спецификата на устойчивото енергийно обновяване, посочи арх. Коларов.

Въвеждат се "зелени обществени поръчки" за нежилищните сгради и се препоръчват такива за жилищните като базисен инструмент за постигане на устойчиви практики. С помощта на оценка на жизнения цикъл на сградите ще се постигане икономическа и екологична целесъобразност на проектите. В тях ще бъде заложено ефикасното използване на ресурси на принципите на кръговата икономика. Декарбонизацията и климатичната неутралност ще се постигне с намаляване на разходите за първична енергия с мащабно интегриране на възобновяеми енергийни източници.

Ще се разработят базови модели за саниране на различните типове сгради. Ще се спазват изискванията за термичен комфорт, качество на въздуха и достъпна среда.

Предвидени са и реформи, които ще облекчат изпълнението на проектите.

Според арх. Коларов обществото ще се убеди, че не става дума за лепене на стиропор, а за устойчив строителен процес, който цели не само постигане на общоевропейски цели, а и подобряване на условията на живот на гражданите.

Ще се предприемат действия за обучение и квалификация, което ще създаде нови работни места.