Хората без гражданство често са принудени да пребивават нелегално в съответната страна. Те нямат национален паспорт, нямат документ за самоличност, поради причината, че никоя държава в света не ги признава за свои граждани по силата на своето законодателство. Това заяви пред БНР адвокат Валерия Иларева от Фондация за достъп до права - ФАР.

Повод за изказването й бе възможността след получаване на статут на лице без гражданство, да се придобива разрешение за "продължително" пребиваване, която бе дадена наскоро от българското законодателство. 

914 души от страни извън ЕС са получили българско гражданство

914 души от страни извън ЕС са получили българско гражданство

Най-много български паспорти са получили граждани на Украйна

"Тази ситуация е вид правна аномалия и може да се получи при разпадане на държави, както например разпадането на Съветския съюз, разпадането на бивша Югославия", каза защитничката.

По думите й подобна ситуация може да се получи поради дискриминация на жените в националното законодателство на някои държави. "Такива държави са Кувейт, Иран, Ирак, когато майката не може да предава своето гражданство на своето дете и ако бащата е без гражданство или се води неизвестен поради някаква причина, детето остава без гражданство", поясни адвокат Иларева. 

Защо кандидатстват за българско гражданство?

Защо кандидатстват за българско гражданство?

Нация, която продава гражданство, не гледа сериозно на самата себе си…

Един от хората без гражданство в страната ни е Сагър от Кувейт. Неговият баща и дядо са без гражданство. Въпреки че майка му е кувейтска гражданка тя не може да предаде на сина си правото за гражданство

В определен период правителството на Кувейт насърчава лицата без гражданство да закупуват паспорти на други държави, обикновено това са по-бедни държави. Тогава неговите родители му закупуват ганайски паспорт, с който той идва в България. След изтичане на срока на ганайския паспорт документът не може да бъде подновен, защото Сагър няма семейна връзка с Гана.

"Дойдох в България преди почти 12 години. Избрах България, защото мислех, че е различен свят. Баща ми беше тук преди доста време. Той говори за България, когато беше тук и ме питаше дали искам да продължавам с моето висше образование тук в България. Аз помислих добре на какво основание ще избирам държавата, където ще продължавам моето обучение, и помислих, че те ще бъдат дълги години. Ще бъдат така една голяма загуба, ако не науча нещо съвсем различно и съвсем друго", каза Сагър.

"Просто човекът е роден без никакъв документ, без лични документи, без правото за обучение, за лечение, за да мога да имам право тук, поне акт за раждане, поне личен документ", каза Сагър.

Липсата на документ за самоличност ограничава кувейтския гражданин да завърши специализацията си по кардиохирургия. Той е задържан за месец и половина в дома за нелегални емигранти в Бусманци.

След освобождаването му, му е наложена мярка ежеседмично явяване за подписка, разказа адвокат Валерия Иларева. 

Въвеждат статут "лице без гражданство" с промени в Закона за чужденците

Въвеждат статут "лице без гражданство" с промени в Закона за чужденците

До 4 април се обсъждат промените

Сагър не е единственият човек без гражданство, който пребивава нелегално в страната ни. "България е направила сериозни стъпки в посока закрила на хората без гражданство, които се намират на нашата територия", каза адвокат Иларева.

През 2012 страната ни се присъедини към Конвенциите на ООН за закрила на лицата без гражданство. Пет години по-късно - през 2017 година, бе въведена процедура за признаване на статут на лице без гражданство, но все още хората без гражданство се страхуват да подават молба, да се явят пред Дирекция "Миграция".

За да подадат молба за признаване на този статут на лице без гражданство по време на процедурата те не получават дори временен документ, който да легализира престоя им. Това ги прави уязвими на имиграционна задържане, поясни адвокатът. 

Смесени чувства в световните медии за визитата на папа Франциск в България

Смесени чувства в световните медии за визитата на папа Франциск в България

Папата призова за толерантност към бежанците една от най-враждебните към мигранти нации в света

В световен план е трудно да се даде статистика за лицата без гражданство. От Фондация за достъп до права започват информационна кампания, допълни адвокат Валерия Иларева. 

До 2024 г. ООН очаква да реши проблема с хората без гражданство. Това бе решено на 4 ноември 2014 г. от Върховния комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН), когато започна кампанията "Аз принадлежа".