Днес от 10.30 часа на "Дондуков" 2 президентът Румен Радев ще приеме кандидата за министър-председател Николай Габровски, посочен от парламентарната група на ГЕРБ-СДС. 

Припомняме, че на 5 декември на него съгласно конституционната процедура държавният глава връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент.

Габровски влезе в президентството, придружен от председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и зам.-председателят на партията Томислав Дончев.

Като първа политическа сила вашата отговорност за съставяне на правителство е огромна, предупреди тогава президентът. Радев изрази надежда допълнителното време за консултации да е помогнало в търсенето на достатъчна политическа подкрепа.

Д-р Николай Габровски взе мандата от името на ГЕРБ

Д-р Николай Габровски взе мандата от името на ГЕРБ

За мен е дълг и въпрос на чест да положа усилия България

На 6 декември стана ясно, че БСП няма да подкрепи кабинет на Габровски. Това каза на трибунка в парламента лидерът на социалистите Корнелия Нинова. Тя добави, че ако БСП бъдат поканени на разговори и среща, ще се отзоват обаче.

На 8 декември "Възраждане" обявиха, че остават категорични в позицията си - няма да подкрепят първия мандат за съставяне на правителство, който бе връчен на ГЕРБ, както и няма да се явят на среща по темата, на която са поканени от проф. Николай Габровски.

Представителите на "Демократична България" (ДБ) дадоха заявка, че няма да подкрепят кабинет с първия мандат на ГЕРБ, въпреки че приоритетите им се припокриват. 

Всички депутати на "Продължаваме промяната" (ПП) ще бъдат в пленарна зала и ще гласуват против кабинета "Габровски", заяви на 9 декември бившият премиер и настоящ съпредседател на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Централното оперативно бюро (ЦОБ) на Движението за права и свободи ще заседава във вторник и тогава ще стане ясна позицията на Движението за кабинета, който евентуално бъде предложен в понеделник, написа във "Фейсбук" лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече заяви, че ако се стигне до трети мандат, той ще настоява именно кандидатурата на Габровски да бъде издигната отново за премиер. 

Неврохирургът проф. Николай Габровски е един от най-разпознаваемите лекари в страната. В публичното пространство е известен преди всичко с постиженията си в областта на медиците, но и като дългогодишен зам.-директор на най-натоварената болница в страната - "Пирогов", където е началник на клиниката по неврохирургия.

Проф. Габровски е и председател на "Българско дружество по неврохирургия". Зам.-председател е и на Българския лекарски съюз.

В сайта на болницата е посочено, че от 2011 г. е национален консултант по неврохирургия към Министерство на здравеопазването.

Както беше посочено още при получаването на мандата, проф. Габровски не е член на ГЕРБ. Зам.-председател е и на Българския лекарски съюз.