Бившият главнокомандващ силите на НАТО в Европа ген. Уесли Кларк се срещна с премиера Бойко Борисов и министри от кабинета. Генералът е у нас в качеството си на съветник на швейцарска организация, която се занимава с противодействието на организираната престъпност и контрабандата.

Срещите на експертно ниво ще продължат, за да се подпомогне България в борбата срещу контрабандата, увери Кларк. Обсъдена е проверка на пътя на горивата

"Един от приоритетите в дейността на правителството е борбата с контрабандата. Резултатите към момента доведоха до увеличаване на приходите в държавния бюджет и до прекъсването на нелегални търговски практики, които ощетяват хазната и гражданите", обясни Борисов пред американския генерал.

Премиерът подчерта, че властите ни ще продължат да надграждат постигнатото и да подобряват сътрудничеството си на глобално ниво.

Борисов показва движението на горивата от танкера до бензиностанцията

Борисов показва движението на горивата от танкера до бензиностанцията

За да спрат тия басни, които се говорят

"Запознах се с отличните резултати на България в борбата с контрабандата и успешната дейност на вашия координационен център, затова инициирахме това посещение. Предлагаме своята подкрепа за постигането на още по-големи успехи", коментира ген. Кларк. Той заяви, че отдавна не е бил в България, но следи развитието й и винаги търси начин да помогне на страната ни.

По време на посещението си ген. Уесли Кларк се запозна по-подробно с дейността на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари.

Екипът на центъра му представи как се проследява процесът по вноса и производството на акцизни и други рискови стоки чрез 24-часово видеонаблюдение, използване на термокамери, УКВ радио системи, радари, автоматична идентификационна система AIS.

Ген. Кларк заяви от името на швейцарската организация желание и готовност да си партнира с българското правителство за увеличаване на капацитета на координационния център чрез технологични и дигитални платформи, което да подобри още повече работата му.

По време на визитата си у нас ген. Кларк има срещи и с представители на НАП и агенция "Митници".

Борисов: Всеки един танкер се извежда в центъра и всяка една лодчица се записва

Борисов: Всеки един танкер се извежда в центъра и всяка една лодчица се записва

Политиците да си мерят приказките, първо да проверяват и после да говорят

Припомняме, преди две седмици депутатите гласуваха отлагане на спорния нов закон за горивата с шест месеца, за да може да се постигне компромис между страните "за" и "против".

Изготвеното от Емил Димитров - Ревизоро законодателство срещна съпротивата и на редица организации в лицето на АИКБ, КРИБ, Българската строителна камара, Минно-геоложката камара и най-вече на Асоциацията на търговците и превозвачите на горива, които организираха протести още през пролетта на миналата година, а в парламента получиха подкрепата на НФСБ.

Твърда подкрепа за законодателството имаше от Българската петролна и газова асоциация (БПГА), както и от Българската стопанска камара, които като основен аргумент изтъкваха нуждата от прекратяване на контрабандата и изсветляване на сектора. Самото отлагане на закона те определиха като чадър над сивия сектор.

След протести и спешни срещи на различните страни, включително и при премиера Бойко Борисов, бе взето решение влизането в сила на закона да се отложи с 6 месеца, за да може в Наредбата, която го съпътства, да бъдат внесени промени.

Тръмп спря иранския газ за България

Тръмп спря иранския газ за България

Иран е основната сила, която води борба срещу тероризма. Ако не беше Иран, можеше сега да водим борба срещу ДАЕШ по улиците на Багдад, Дамаск, Бейрут, Ербил и други градове