"Хубаво е политиците да си мерят приказките - първо да проверяват и после да говорят". Това обяви премиерът Бойко Борисов, който преди представянето на преноса на горивата на съвещание с всички държавни служби - ГДБОП, Морска администрация, прокурори, ДАНС и Агенция "Митници".

Искаме на българските граждани да покажем от танкер до бензиностанциите, как се контролира как и какви мерки сме взели, уточни Борисов и допълни, че ще се покаже още как може да се излъже държавата и какви мерки може да се вземат.

"Всички в контрабандния център много работят, но поради липсата на стиковка, ефектът не е този, който ни се иска и затова тази информация ще се представи тук", посочи министър-председателят. Той посочи, че трябва да се дадат препоръки и ако някъде има празнота - да се надгради.

"При тази цялата система се допуска публичното пространство - 80 танкера, 100 танкера влезли. Сега всеки един танкер се извежда в центъра и всяка една лодчица се записва и когато кажеш в Народното събрание 80 танкера, те каним в ГДБОП гледаш два-три дни дали има или няма контрабанда", заяви Борисов.

Когато някой политик каже нещо - заповядайте, ето проверете, отсече министър-председателят. Премиерът иска всичко да се съхрани и да се запише, за да може да се контролира в Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС). Борисов иска да знае дали има изградена камера, защото разпоредил и знаел какво има и какво не. "Питат ни влязъл ли е танкер, без да го видим".

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов се похвали, че за 3 години координационният център се утвърдил като много успешен.

"Ще покажем как институциите, представени в Координационния център имат пряко отношение в контрола на тези рискови сектори, какъвто е този за горивата и как се извършва контролът", увери Спиридонов.

По време на представянето на горивата трябва да стане ясно как институциите, които са представени в координационния център и контролът върху тези рискови сектори как точно осъществяват този контрол със своя административен капацитет.

Борисов показва движението на горивата от танкера до бензиностанцията

Борисов показва движението на горивата от танкера до бензиностанцията

За да спрат тия басни, които се говорят

Митничар, граничар, данъчен, полицай, всички гледат това, което и другите. Ако тръгнат да се правят някакви леки корекции за контрабанда, се надяваме 12-13 човека да ги засекат, наред с всичко останало, подчерта Борисов.

Той увери, че от МВР имат готовност да изпратят екипи да отидат и проверят дали това е така, както излиза на камерата. Толкова много оправдания слушах през годините, но сега намерихме екип и воля, похвали се премиерът.

Само една-две седмици натискът върху цигараджиите да намалее, веднага се вдига контрабандата, посочи Борисов. "Това се опитахме да постигнем. Царете на фалиралите банки ще излязат да кажат защо сега. Много трудна и страшна съпротива има", посочи Борисов.

И те искат да не им се месят имената в сивия или черния сектор. Много работа са свършили, много се е работило по въпроса, но ние искаме да убедим хората, че ако някой върши престъпленията полицията ще го хване и ще го осъдят, завърши Борисов.

Търговци на горива благодарят на Валери Симеонов

Търговци на горива благодарят на Валери Симеонов

Валери Симеонов водел депутатите като самуилови войници

Припомняме, миналата седмица депутатите гласуваха отлагане на спорния нов закон за горивата с шест месеца, за да може да се постигне компромис между страните "за" и "против".

Изготвеното от Емил Димитров - Ревизоро законодателство срещна съпротивата и на редица организации в лицето на АИКБ, КРИБ, Българската строителна камара, Минно-геоложката камара и най-вече на Асоциацията на търговците и превозвачите на горива, които организираха протести още през пролетта на миналата година, а в парламента получиха подкрепата на НФСБ.

Твърда подкрепа за законодателството имаше от Българската петролна и газова асоциация (БПГА), както и от Българската стопанска камара, които като основен аргумент изтъкваха нуждата от прекратяване на контрабандата и изсветляване на сектора. Самото отлагане на закона те определиха като чадър над сивия сектор.

След протести и спешни срещи на различните страни, включително и при премиера Бойко Борисов, бе взето решение влизането в сила на закона да се отложи с 6 месеца, за да може в Наредбата, която го съпътства, да бъдат внесени промени.

Търговците и превозвачите на горива искат държавата да каже къде е сивият сектор

Търговците и превозвачите на горива искат държавата да каже къде е сивият сектор

Заплашват с мащабни протести и блокиране на пътища