ГЕРБ и БСП доминират в медиите по време на кампанията. Това показва анализ на Института за социална интеграция. Премиерът Бойко Борисов е толкова споменаван, колкото и неговият кандидат за президент Цецка Цачева.

Управляващата партия и Цачева са системно най-позитивният медиен образ.

Кандидатът на ГЕРБ е с най-много послания в медиите. И другите кандидати се отразяват позитивно, с изключение на Пламен Орешарски.

Цачева говори повече за Европа и ценности, за развитие. Основният й опонент Румен Радев не говори за БСП. Той говори за българската граница, за националната сигурност и армията, както и за Русия. В 50% от изказванията си Цачева споменава лидера си Бойко Борисов.

Иначе БСП и ДПС попадат в отрицателната част на скалата. Партиите в управлението са в положителния аспект. "Движение 21" е най-положително отразяваната формация. Всички патриотични формации също са в позитивния спектър на скалата.

Най-наблюдаван от медиите партиен лидер е Бойко Борисов (споменат 1956 пъти), следват го Корнелия Нинова, появила се в медиите 432 пъти и Георги Първанов с 214 споменавания в медийното пространство. Ивайло Калфин също е отразяван позитивно в медиите. Медийно присъствие в кампанията получават и няколко институции - президентство, ЦИК, МВР.