Промяната на Изборния кодекс от управляващата коалиция е антиевропейска стъпка и ГЕРБ е антиевропейска партия. Това заяви депутатът от БСП Елена Йончева в Хасково.

Йончева припомни Венецианската комисия, която препоръчва 6 месеца преди провеждането на избори изборните правила да не се променят. Ако това се прави или налага, то действията на управляващите да са в консенсус.

ГЕРБ и ДПС направиха поредната сделка, атакува Нинова

ГЕРБ и ДПС направиха поредната сделка, атакува Нинова

ДПС подкрепили ГЕРБ за ветото на Радев, ГЕРБ се съгласили да опростят дълговете на мюфтийството

След това журналистката подчерта, че управляващите приели промените в Изборния кодекс през нощта, така че да няма журналисти, които да оповестят за случващото се, и промените да получат по-малък отзвук.
Освен това ГЕРБ, ОП и ДПС приели новите правила в условията на силна конфронтация, по въпросите не е имало консенсус.

"26 часа дебат в правната комисия и след това в пленарната зала, по нощите... И това е в нарушение на изискванията на Венецианската комисия. Така че ГЕРБ е антиевропейска партия. Последователна антиевропейска партия", натърти Йончева.
Герберите не само че сложили България на дъното в ЕС по всички показатели, но и нарушили общоприети европейски принципи, бъркайки се в Изборния кодекс непосредствено преди евровота.

Правната комисия отхвърли ветото върху Изборния кодекс

Правната комисия отхвърли ветото върху Изборния кодекс

Депутатите скептични за машинното гласуване

Припомняме, по-рано днес депутатите в парламента единодушно отхвърлиха ветото на президента Радев върху промените в Изборния кодекс, след като вчера същото стана и в правната комисия.

ГЕРБ и ОП заявиха, че ще върнат старите правила в Изборния кодекс, но само относно преференциалния вот, а не и за машинното гласуване и обжалването пред съда на актовете на избирателните комисии, каквото беше ветото на президента.

Връщането на правилата за преференциите обаче също може да се забави, защото днес ДПС заявиха, че ще внесат свои предложения за промени в Изборния кодекс. По този начин става възможно да се правят промени на промените.

Припомняме и че промените в ИК станаха повод депутатите на БСП да напуснат парламента

Отделно омбудсманът Мая Манолова възнамерява да даде промените в изборните правила на Конституционния съд.

ЦИК се оказали рецидивисти според Манолова

ЦИК се оказали рецидивисти според Манолова

ЦИК нарушават закона с е-гласуването, а парламентът ще го узакони