ГЕРБ оттегля подкрепата си за Законопроекта за опазване на земеделските земи, който извади еколозите на протест.

На брифинг в Народното събрание Десислава Танева опроверга опасенията, че това законодателство обслужва интересите на големи инвеститори по Черноморието. Тя иска съвременно законодателство за земеделските земи. Такова законодателство трябва да е рестриктивно, за да се опази земеделската земя.

Социалистите съзряха неразбирателство в коалицията

Социалистите съзряха неразбирателство в коалицията

Доволни са, че са спрели законопроекта за земеделските земи

Припомняме, че в края на миналата седмица БСП съзря лобизъм в Закона за опазване на земеделската земя. Промените, според левицата, разрешават безконтролно строителство и по Черноморието.
От "Да, България" също бяха категорични, че законопроектът е единствено в полза на близки до властта строителни фирми.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов се обяви за финализиране на устройствените планове по Черноморието. Десетки протестиращи поискаха оставката му и го обвиниха, че се държи като регионален министър. 

Екоминистър се държи като регионален - първи екопротест при "Борисов 3"

Екоминистър се държи като регионален - първи екопротест при "Борисов 3"

Природозащитници искат оставката на Нено Димов

От думите на Танева стана ясно, че спорният закон не се отнася за заменките. За Черноморието важат специалните закони. Няма как да се строи по дюните, категорична бе тя.

Малко над 1817 са имотите със сменено предназначение. Едва за малко над 200 има издадено разрешение за строеж.

Законопроектът за Черноморието бил в полза на близки до властта строители

Законопроектът за Черноморието бил в полза на близки до властта строители

Хората на Христо Иванов искат да бъде оттеглен незабавно

Десислава Танева призна, че явно не е подходено правилно, тъй като не е обсъдена темата със заинтересованите страни. Герберите не искат да се създава противопоставяне.

Станислав Иванов пък припомни, че бумът на строителството е бил през 2005-2009 година. Тогава отпадните води се изливали в морето. Кабинетите "Борисов" 1 и 2 инвестирали значителни средства за инсталации за отпадни води. Иванов е недоволен, че хората, които са направили заменките сега обвиняват ГЕРБ в лобизъм.

БСП пази Черноморието от лобистко законодателство
Обновена

БСП пази Черноморието от лобистко законодателство

Бойчев алармира за промени в Закона за опазване на земеделската земя

Искаме законодателството да се изпълнява, категоричен бе и Цветан Цветанов. Няма да допуснем поредното презастрояване и замърсяване на околната среда, подчерта той.

Темата е обсъдена с Обединени патриоти, които са съвносители на проекта.

Няма да позволим поредната доза бетон да се излее по дюните, скочи Марешки

Няма да позволим поредната доза бетон да се излее по дюните, скочи Марешки

"Воля" атакува патриотите заради закона за земите

И патриотите дадоха заден за Закона за опазване на земеделските земи. Христиан Митев е съгласен, че е нужен по-голям период, в който законодателните инициативи да се обсъждат. Иначе за опазване на крайбрежието ни са нужни промени и в други закони.

Митев е категоричен, че законът не е лобистки. Това са клишета, които се използват, когато нямаш други аргументи. Така той отговори на критиките на червените. Намерението на Обединените патриоти било добронамерено - бързо да се намери решение на един проблем. Иначе те не са сърдити на герберите, че днес оттеглиха подкрепата си за закона.