ГЕРБ безспорно спечелиха местните избори по нечестен начин и са моралният губещ в играта. Видяхме една бездействаща власт - гласовете се купуваха открито по площадите и тротоарите. Това изтъкна социологът Кънчо Стойчев в сутрешния блок на Би Ти Ви.

Той обясни, че дори хората да не са си сменили политическите възгледи, гласоподавателите от двете страни искат промяна в модела на управление.

Купеният вот бил културен, а не законодателен проблем

Купеният вот бил културен, а не законодателен проблем

Стойчо Стойчев доволен, че партийната система отива към балансирана версия

Според Стойчев няма вреда в това да има моментни обединения с цел подобряване на условията в страната.

Той смята, че в момента няма ясно представителство на десните хора в България, а има достатъчно представители на либералите.

От своя страна политологът Даниел Смилов коментира, че резултатът от местните изборите е показал, че мнозинствата, с които ГЕРБ управлява в момента, не са най-стабилните или приеманите от хората.

ДБ предупреждава: ГЕРБ стабилизира корупционната среда

ДБ предупреждава: ГЕРБ стабилизира корупционната среда

Изборът на Фандъкова щял да доведе до ефекта "още от същото"

По-думите му отливът от гласове в управляващата партия идва от това, че през 2015 г. ГЕРБ се коалира с Реформаторския блок за София, а на тези избори се обединява с ВМРО.

"Едни хора прецениха, че ситуацията е толкова нетърпима и решиха, че е нужно да се гласува за Мая Манолова, за да се стартира разпад на управлението. Други прецениха, че не са чак толкова лоши нещата. Това не означава, че гласоподавателите са сменили политическата си идеология", обясни той.

Освен това Смилов подчерта, че у нас не е определящо дали си първа партия. По думите му е важно с какви партньори се управлява.

Татяна Дончева доволна от преливането на сини и червени гласове

Татяна Дончева доволна от преливането на сини и червени гласове

Това било знак, че предразсъдъците на избирателите избледняват