Държавният глава Румен Радев определя Горица Грънчарова-Кожарева за кандидат за служебен министър-председател.

Горица Грънчарова-Кожарева досега е заместник-председател на Сметната палата, като при предишната рулетка отказа да е кандидат за служебен министър-председател.

Малко по-късно държавният глава ще приеме кандидата за служебен министър-председател в президентската институция, за да й възложи да състави служебно правителство.

Минути преди от пресцентъра на президентството да разпространят информацията за избора на Румен Радев, настоящият служебен премиер Димитър Главчев обяви, че се отказва от съгласието си за втори мандат. Това се случи с пост в "Фейсбук". Вчера нямаше такива индикации. 

Димитър Главчев се отказа от премиерския стол

Димитър Главчев се отказа от премиерския стол

Служебно ли ще е назначаването и победата

Припомняме, по време на консултациите с парламентарно представените политически партии на "Дондуков" 2, държавният глава Румен Радев обяви, че при отварянето на домовата книга при този кръг на търсене на служебен премиер има повече избор - има и други, които да са изразили съгласие да заемат поста. 

Два дни преди това в публичното пространство се завъртяха другите нови "съгласни" да премиерстват от домовата книга - подуправителят на БНБ Петър Чобанов и заместник-председателят в Сметната палата Горица Кожарева. Официална информация, а и потвърждение от самите участници в процеса нямаше. Румен Радев вчера отказа да посочи имена.

Горица Грънчарова-Кожарева заема пост в Сметната палата от 2015 г. насам, като на няколко пъти е била председател по заместване.

Изпълняващ длъжността председател на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева бе и след като 48-то Народното събрание изненадващо отстрани Цветан Цветков от поста

Решението бе обжалвано в Конституционния съд, който излезе с решение в полза на Цветков и го възстанови на поста, но докато решението бъде обнародвано в Държавен вестник, за да влезе в сила, и това Народно събрание гласува на практика да удължи мандата на Грънчарова до избирането на нов председател по нова процедура. Държавният глава Румен Радев сезира отново КС за решенията на Народното събрание.

Самият Цветков обясни отстраняването си с одит, свързан с фалита на КТБ, проверка срещу бивш шеф на АПИ, проверка за конфликт на интереси с минералните бани в Хасково и интересна среща с депутат от ДПС - Рамадан Аталай, в момента независим депутат от групата на изключените от ДПС. 

Именно Грънчарова-Кожарева бе шеф на одита, когато на Цветков бе отказан дори и достъп до институцията, въпреки съдебните решения по неговото отстраняване.

След избора на Димитър Главчев за шеф на одитната институция Горица Грънчарова-Кожарева се връща отново в стола за заместник.