"Още в предизборната програма на Патриотите Каракачанов заяви, че ще се икономисат 600 млн. лв. от ревизията на инвалидните пенсии. Една година вече се вижда, че това няма как да стане".
Това заяви пред bTV Хасан Адемов, председател на парламентарната комисия по труда и социалната политика.

Повод за изказването му е приетата и след това върната оставка на социалния министър Бисер Петков. "Съдбата на деца с увреждания не може да бъде заложник за главата на министър, който и да е той. Проблемите на хората с увреждания са от дълги години, много по-назад във времето и не започват с оставката на министър Бисер Петков", заяви Адемов.

6 500 поискаха достоен живот и труд за хората с увреждания
Обновена

6 500 поискаха достоен живот и труд за хората с увреждания

Хората с увреждания не искат помощ, а достоен труд

"Министър Петков беше принуден да внесе концепция за поредната реформа в ТЕЛК и това доведе до повишаване на напрежението и протест на майките на деца с увреждания. Като профил той е изключително деликатен и диалогичен, и намери общ език с хората с увреждания", заяви председателят на социалната комисия в парламента.

Социалният министър Бисер Петков подаде оставка
Обновена

Социалният министър Бисер Петков подаде оставка

Премиерът Бойко Борисов прие оставката на Петков

Адемов описа, че министър Петков е получил безпрецедентна подкрепа след оставката, но той е очаквал оставката преди това. Усилията бяха само негови, той остана сам, заяви Адемов. Политиката за хора с увреждания е хоризонтална, не може да бъде вкарана само в едно ведомство.

"Мисля, че Мая Манолова е участвала в подготовката на новия закон, но основните текстове са на майките на деца с увреждания. Министърът по телефона е приел законопроекта, като според омбудсмана не се изискват допълнителни финансови ресурси - нещо, което е изключително съмнително. На разговор с премиера министър Петков е заявил, че мерките ще струват минимум 300 млн. лв. за всяка година", обясни Адемов.

Според бившия социален министър, не е възможно да има решение на проблемите на хората с увреждания без някакъв допълнителен финансов ресурс.

Борисов да подаде оставка, поискаха от Демократична България

Борисов да подаде оставка, поискаха от Демократична България

Новото обединение вижда управленска немощ и бягство от реформи

"Необходим е екипен принцип за решаването на тези проблеми. Много се надявам това да не е измерване на рейтинги на участниците в този диалог, но е възможно да има и такъв момент. Трябва да бъде потърсен начин да се балансират възможностите. Ясно е, че са нужни отстъпки и от двете страни", допълни Адемов.

Относно внесения вот на недоверие от БСП към кабинета "Борисов" 3 на тема "Сигурност", Адемов заяви, че от ДПС очакват да видят и мотивите и тогава ще решат дали да ги подкрепят.
"Ние имаме основания за това като опозиция, но и сме удовлетворени сме от факта, че след шест месеца БСП стигнаха до извода, че актуалната тема за вот на недоверие е "Сигурност". Ние я бяхме предложили още на миналия вот", допълни Хасан Адемов.