Премиерът Бойко Борисов да поеме отговорност и да подаде оставка, поискаха от "Демократична България". Според тях, положението на децата с увреждания и техните семейства не е резултат от липса на средства, а на популизъм, безотговорност и политическа корупция.
Това се казва в позиция на "Демократична България" по повод оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков и протеста на родителите на деца с увреждания.

Тежките проблеми в обществото не се решават с министерски оставки, а с политическа воля. Управляващата партия е неспособна да изпълни предизборните си обещания и пряко да поеме отговорност за тежките социални ресори, в т.ч. МТСП.

Борисов върна на работа Бисер Петков
Обновена

Борисов върна на работа Бисер Петков

Борисов: Да седнат и да направят така, че тази тема да ми се махне от главата



Оставката на министър Бисер Петков е симптом на управленската немощ на правителството и бягство от реформи на премиера Бойко Борисов. Репликата на премиера "темата за майките на деца с увреждания да ми се маха от главата" не е случайно изпусната, а показва цялостната управленска философия на Бойко Борисов, смятат от новата синя партия.

Доходите в България са най-ниските в ЕС, призна Бисер Петков

Доходите в България са най-ниските в ЕС, призна Бисер Петков

Социалният министър е доволен от европредседателството

Според тях, управленската философия на Борисов гласи, че сферите, които се нуждаят от сериозни реформи, ще бъдат замитани под килима, за да не се пречи на безметежната стабилност.
Само от време на време да се имитира дейност със смяна на министри, все едно са пионки в безсмислена партия шах. Това ще ни доведе до неминуем крах - и икономически, и морален, и не можем повече да си заравяме главите в пясъка, пишат от "Демократична България".

Според новата политическа формация, оставките на министри, използвани като "предпазители" (на разговорен език - бушони), не могат да заместят реформите в най-тежките сфери на управлението.

"Изненадващата оставка на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, първоначално поискана и приета, след поетия ангажимент към протестиращите родители на деца с увреждания, а часове по-късно - отхвърлена от премиера с неадекватни обяснения, е диагноза на начина, по който се управлява България - еднолично и концентрирано в ръцете на Бойко Борисов", пише в позицията на новото политическо обединение.

Според тях начина, по който стана известна оставката на Бисер Петков и незабавното й приемане от премиера, окончателно се срина доверието в способността на българските институции за вземане на самостоятелни решения и в смисъла от диалог с тях.

Майки с черни балони наобиколиха парламента и министерския съвет
Обновена

Майки с черни балони наобиколиха парламента и министерския съвет

Промените в ТЕЛК в момента лишават голяма група хора от правото им да получават помощ от държавата

Постоянната смяна на министри в най-чувствителните сфери - социална политика, образование и здравеопазване обаче не може да замести необходимите реформи. Те са пряка отговорност на премиера и управляващата партия, категорични са новите сини политици.

Те обобщават, че реформите са "на парче" - предизборно и популистки, без визия и приоритети. Резултатът от това е, че хората с увреждания и особено децата и техните семейства, остават без подкрепата на държавата и обществото.

Дългосрочната грижа за децата, хронично болните и възрастните хора да бъде национален приоритет, искат от "Демократична България". В България, въпреки приетата "Стратегия за дългосрочната грижа", този риск не е уреден законодателно и институционално, не е финансово обезпечен и продължава да се намира в зоната на "ничията земя", на границата между здравното осигуряване и социалното подпомагане.

В обединението "Демократична България" са включени ПП "Движение Да България", ПП "Демократи за силна България" и ПП "Зелените".