Пет партии са сигурни участници в следващото Народно събрание. Това показва национално представително проучване, реализирано от изследователски център "Тренд".

Пет партии влизат в 44-ия парламент, според Центъра за анализи и маркетинг

Пет партии влизат в 44-ия парламент, според Центъра за анализи и маркетинг

Има вероятност РБ да прескочи бариерата

Реформаторският блок запазва шансовете си за парламентарно представителство. ГЕРБ остава с лека преднина пред БСП, според данните от проучването. То е направено между 10 и 16 март 2017 сред 1004 пълнолетни български граждани. Изследването е проведено "лице в лице" и е представително за пълнолетното население на страната.

5+2 партии в бъдещия парламент, прогнозира АФИС

5+2 партии в бъдещия парламент, прогнозира АФИС

Може да се очаква изключително висока избирателна активност

От началото на годината, изследователски център "Тренд" провеждаше всеки месец национални представителни проучвания. Не се отчита определена тенденция и съществена динамика в последните три месеца, в която и да е от основните партии.

5+1 партии в следващото НС прогнозира „Галъп”

5+1 партии в следващото НС прогнозира „Галъп”

БСП и ГЕРБ са с почти изравнени сили

Малко над две трети от всички анкетирани вече са решили за кого ще гласуват, докато една пета все още не са решили. Привържениците на двете основни партии изглеждат убедени в избора си.

6+1 партии в 44-то НС, прогнозира Институтът за модерна политика

6+1 партии в 44-то НС, прогнозира Институтът за модерна политика

ГЕРБ и БСП са с почти равни резултати

Повече от половината респонденти не следят предизборната кампания, докато 45% я следят. Най-младите са най-незаинтересовани от кампанията, докато над две трети от хората над 60 години я следят.

Личностите, които са в листата на партията, са по-важни за 46%, отколкото самата партия (35%). Сред електората на социалистите обаче тази пропорция е обърната, като над половината от тях посочват самата партия като по-важен фактор.

Всеки от анкетираните е видял пълния списък от всички регистрирани партии в ЦИК с техните номера и е помолен да посочи своя избор. Първа политическа сила остава ГЕРБ с 29,8% от тези, които заявяват, че ще упражнят правото си на глас.

Веднага след тях се нарежда БСП с 27,9%. След тях се нареждат Обединени патриоти (10,2%), ДПС (8,7%) и "Воля" (7,3%). Това са партиите, които със сигурност ще имат представителство в следващото Народно събрание, според резултатите от проучването.

Реформаторският блок запазва най-големи шансове за преминаването на парламентарната бариера, събирайки 3,8% от тези, които заявяват, че ще гласуват. Коалицията между АБВ и Движение 21 получава 2,6% подкрепа. "Нова република" и "Да, България" са съответно с 2,3% и 2,2%. Опцията "не подкрепям никого" се предпочита от 3,1%.

Въпреки очертаващата се сложна парламентарна конфигурация в 44-то Народно събрание повече от половината запитани са на мнение, че след предсрочните парламентарни избори ще се състави правителство, докато само една пета са на обратното мнение.