И от "Възраждане" се обявиха против номинацията на Борислав Сарафов за главен прокурор. В позиция от днес следобед политическата партия заявява, че този силно компрометиран ВСС без всякакво морално право е приел номинацията и ще гласува за един единствен кандидат. Припомнят и че по този начин и при този ВСС е протекла и процедурата за "самопровъзгласилия се за инструмент на Господ и печално завършил предсрочно кариерата си" Иван Гешев.

"Възраждане" настоява ВСС незабавно да спре процедурата по избор на Борислав Боби Сарафов за главен прокурор до избирането на нов състав на съвета.

Също така от "Възраждане" поставят под съмнение интегритета на Сарафов, който бил известен с контактите си с Пепи Еврото, а в момента специалният прокурор Даниела Талева все още провежда проверка по линия на Сарафов - "Осемте джуджета". В биографията си Сарафов има и други "заслуги" като зам. на Главния прокурор по времето на т.нар. "Костинбродска афера"*, както и активно участие в преврата срещу бившия главен прокурор Иван Гешев.

"Днес и за децата е ясно на кого служи Борислав Боби Сарафов, съдейки по мигновените арести и обвинения срещу опонентите на Делян Пеевски", посочват още от "Възраждане". Това, че единственият кандидат за ръководител на Прокуратурата работи само по поръчка на няКОГО, а не въз основа на закона и доказателствата, е и фактът, че не е реагирал на доклада от Временната комисия в 50-то НС за дейността на Ивелин Михайлов, добавят от политическата партия. 

"Ние от "Възраждане" сме убедени, че лицето Сарафов няма място в Прокуратурата на Република България, още по-малко пък да я оглавява. На лице, което се разследва за касателство с един от най-големите корупционни скандала в съдебната система - Пепи Еврото, мястото му е в ареста, а не в Прокуратурата. Един, инсталиран от организираната престъпна група - ГЕРБ и ДПС, Висш съдебен съвет на повикване, с изтекъл мандат и отдавна загубил уважение в съдебната система и юридическите среди, няма моралното право да избира Главен прокурор."

В позицията на "Възраждане" не се посочва дали ще подкрепят с подписите си инициативата на ПП-ДБ за тълкувателно решение на Конституционния съд. Така против номинацията се обявиха днес и от БСП и призоваха процедурата да бъде прекратена, без да посочват конкретни действия, които да биха предприели.

ПП-ДБ иска Конституционният съд да тълкува може ли този ВСС да избира главен прокурор

ПП-ДБ иска Конституционният съд да тълкува може ли този ВСС да избира главен прокурор

Подкрепа получиха от Алианс за права и свободи, или автентичното ДПС на Доган

*Костинбродска афера: в деня за размисъл преди изборите май 2013 г. по сигнал на депутата от БСП Мая Манолова МВР и ДНС нахлуха в печатница, където се съхраняват бюлетини, а от ефира журналистът Николай Бареков обяви, че това е подготовка за фалшификация на изборите. Единственият обвинен по разследването - главсекът на МС Росен Желязков - бе оправдан от съда, който не сметна, че има изобщо такава афера.