"Република Северна Македония разбра, че начинът не е да бъде упражняван натиск върху България. Двустранният въпрос може да бъде решен единствено между София и Скопие".

Това заяви пред БНР Илхан Кючюк, евродепутат от АЛДЕ и докладчик за преговорите с РСМ в Европейския парламент

Стоев: Искаме гаранции от Северна Македония - договореното да бъде изпълнявано

Стоев: Искаме гаранции от Северна Македония - договореното да бъде изпълнявано

Проведена е среща с посланика на Беларус у нас

По думите му президентите на България и на Република Северна Македония оценяват, че добросъседството е единственият възможен за двете страни път. Добросъседските отношения трябва да върнат важния исторически разговор на съвременната плоскост, която е свързана с европерспективите на страните от Западните Балкани.

Докладчикът за преговорите с Македония е обнадежден и очаква положителни стъпки през следващите месеци. "Изглежда, че има воля за връщане на разговора на полето на доверието и на полета на Договора и на конструктивния разговор", заяви Кючук. Той е категоричен, че нормализирането на диалога между България и РСМ е единственият път, за да продължим нататък. 

Радев: Готови сме за диалог със Северна Македония

Радев: Готови сме за диалог със Северна Македония

Президентът е в Брюксел за участие в Европейския съвет

"Нямаме интерес да изграждаме допълнителни стени между държавите ни", заяви Кючук. Неговото очакване е да бъдат отворени границите на бизнеса и на културната свързаност, каза той и припомни подписания договор между държавните информационни агенции на двете страни - БТА и МИА.

Относно предложението на Португалското председателство за посредничество между България и Северна Македония Кючюк каза, че това е било предложение да започнат преговорите между двете страни. За да започнат, България трябва да има допълнителни гаранции, че националният ни интерес няма да бъде накърнен.

Евродепутатът подчерта, че подобряването на двустранните отношения не може да стане с политическа реторика, а с конкретика.

Припомняме, президентът Румен Радев покани македонския си колега Стево Пендаровски заедно да почетат паметта на светите братя Кирил и Методий.

Двете делегации отпътуваха заедно за тази визита със самолет на България.

2020 г. мина под знака на спора между София и Скопие заради нежеланието на РСМ да спазва Договора за приятелство и добросъседство, през 2017 г.

На 17 ноември България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония - подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония.

Скопие блокира дейността на Смесената българо-македонска историческа комисия, която трябва да разгледа спорните въпроси в общата история на двете страни.

През миналата година страната ни многократно призоваваше Скопие да се откаже от езика на омразата спрямо България, да се отвори за българските инвестиции, да зачита правата на гражданите си с български паспорти и да спре фалшификацията на историята, за да може да се присъедини към ЕС.