Интересът на държавата е защитен, дори тя ще получи по-големи приходи и дивиденти след прекратяването на договорите между "Кинтекс" и "Емко".

Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов на извънреден брифинг в Министерство на икономиката и енергетиката в отговор на изнесената по-рано информация от централата на АБВ за дружеството "Емко".

Военнопромишленият комплекс се съсипва умишлено, тревожат се от АБВ

Военнопромишленият комплекс се съсипва умишлено, тревожат се от АБВ

Румен Петков иска прокуратурата да се заеме

Караниколов обясни, че държавата, за която много хора днес са се притеснили, че не са защитени интересите й, не само ще си получи парите от двете дружества - производител и посредник, но и ще получи дивиденти от тях.

Той информира, че очаква ръководството на "Емко" да отстрани нередностите, констатирани от служба КОС и от Пожарна безопасност, за да бъде възстановен лиценза й. Караниколов обясни, че решението за отнемането на лиценза на дружеството се взима само и единствено от Междуведомствения съвет по отбрана и индустрия. Лицензът на "Емко" е спрян за срок от 6 месеца или до отстраняване на нередностите.

"Преди около две седмици получихме писмо от дружеството "Емко" с приложени три констативни протокола от служба КОС. В третия имаше отново предписания за отстраняване на нередностите като е бил посочен срок от един месец за тези отстранявания", посочи Караниколов.

Лицензът на "Емко" отнет заради нередности в безопасността

Лицензът на "Емко" отнет заради нередности в безопасността

Предстои заседание на Междуведомствения съвет

Очаква се в понеделник да заседава Междуведомствения съвет по отбраната и индустрията към Министерския съвет. Секретарят на съвета Аню Ангелов е изпратил писмо да полицията, с което да поиска информация дали са отстранени всички нередности, констатирани от всички органи.

"Имаме уверението, че писмото от полицията ще бъде готово. В понеделник ще има Междуведомствен съвет, който ще разгледа като извънредна точка информацията", увери той.

По думите на Караниколов това е решение и на съпредседателя Красимир Каракачанов. "Министър Каракачанов няма нужда от адвокати, той е присъствал на тези заседания, включително, когато бе спрян лиценза на "Емко". В случаите, когато не е присъствал, винаги е бил канен. Той е изпращал негови представители, които са гласували. Некоректно е твърдението, че той не участвал", заяви Караниколов във връзка с изнесената информация от Румен Петков.

Отнемането на лиценза на "Емко" е целенасочен удар, смята Румен Петков

Отнемането на лиценза на "Емко" е целенасочен удар, смята Румен Петков

Политикът от АБВ иска Борисов да уволни министрите

Във връзка с информациите, че сме предприели действия за прекратяване на договорите на "Кинтекс" с дружеството "Емко" министърът заяви: "Съветът на директорите на дружеството "Кинтекс" е преразгледало търговския лист на взаимоотношенията с "Емко".

Това е станало предвид на отнетия лиценз и поради факта, че това може да доведе до неизпълнение на договорите с чуждестранни бенефициенти, това би нарушило интереса на "Кинтекс".

Обръщам внимание, че неустойките, които "Кинтекс" ще плати, са много по-големи. Не знам защо договорите са направени така. От неустойките, които след това страната производител, в случая - "Емко" трябва да плати, към момента не са изтекли сроковете за доставка на това оръжие. За да го обезпечат, "Кинтекс" сключи незабавно договори с дружеството ВМЗ "Сопот", уточни Караниколов.

Съдът е спрял вписването на „Емко” като собственик на „Дунарит”

Съдът е спрял вписването на „Емко” като собственик на „Дунарит”

Фирмата остава собственост на Цветан Василев...

Относно това, че "Кинтекс" няма да получи парите си, икономическият министър заяви, че "Кинтекс" е защитил интереса на държавата, обезпечил е договорите.

"Никъде във външните договори с бенефециенти не е посочено кой трябва да е производител. Дадени са спецификации, на които трябва да отговарят съответните изделия. Аз считам, че ВМЗ ги правят - това го знаем всички и то доста добре, ще изпълнят в срокове и ще бъдат получени.
Тоест от една страна държавата, за която много хора са се притеснили, включително и днес говореха, че не са защитени интересите, държавата ще получи парите и като производител, а "Кинтекс" ще си получи парите като посредник. Това е държавен посредник.
Тук правителството и аз не говорим за премахване на държавния посредник, а говорим за премахване на посредниците, които стоят на входа и на изходите на държавните дружества", коментира Караниколов.

Сменили шефовете на "Кинтекс" все едно на плод-зеленчук, възмущава се Румен Петков

Сменили шефовете на "Кинтекс" все едно на плод-зеленчук, възмущава се Румен Петков

В ръководството на ВМЗ-Сопот също има смяна

Той визира дружествата, които продават материали. Освен, че ще бъдат обезпечени договорите към външните клиенти за доставка на оръжие, веднага след получаване на сумите - ще бъдат платени данъците. "ВМЗ ще вземат парите като производител, "Кинтекс" ще си вземе парите като посредник, а освен това държавата ще вземе и от двете дружества дивиденти, тоест държавата по никакъв начин няма да загуби", категоричен бе икономическият министър.