Сънародниците ни, на които им предстои пенсиониране, е по-добре да изчакат, за да се види каква ще е нормативната промяна, за която се разбра вчера. Има правен проблем за хората, подали документи от 1 януари 2019. Към момента действа днешното законодателство.

Това заяви бившият социален министър Иван Нейков пред БНТ по повод промяната във формулата на изчисление на пенсиите, която ще ощети част от българите с около 30-31% по-ниски пенсии. В резултат на недоволството вчера при премиера Бойко Борисов се проведе извънредна среща със синдикатите, ресорни министри, експерти и председателят на НОИ Ивайло Иванов.

Държавата да осигури на пенсионерите гратисен период 3-5 г., предлага Мика Зайкова

Държавата да осигури на пенсионерите гратисен период 3-5 г., предлага Мика Зайкова

От хартиен носител ще изскочат данните, предвижда икономистът

Трябва да се намери добро решение за хората, които са подали документи, но още не им е отпусната пенсията. Забавя се издаването на решение докато стане изменението. Новият ред да е приложен към всички, пожела Нейков.

Запитан за срока за оправяне на поправката, Нейков каза, че няколко седмици не са невъзможни да мине цялата процедура по подготовката, да се направи предварителна оценка на въздействието на тази стъпка. Другият вариант е да се постигне принципно решение - действа старата схема, ще има компенсационен механизъм.

В социалната сфера има няколко принципа, които ако се опиташ да ги заобиколиш, може "да настъпиш мотиката", цитира старата поговорка Нейков. Когато предприемаш действия върху правата на хората, трябва да ги информираш - хората да знаят отдалече. Изменението от 5 г. от 2015 г. е разумен срок, но имаше стъпки, направени миналата есен. За седмици хората няма как да разберат промяната, обясни недоволството бившият социален министър.

Синдикатите готови да изчисляват пенсии с молив и лист

Синдикатите готови да изчисляват пенсии с молив и лист

КНСБ: Една симулация се превърнала в спекулация

Несериозно е да се упрекват хората. Проблем имаше. Ако нямаше проблем, защо бе нужно на пожар да се съблюдава тази група, която да казва на народа: "спи спокойно". В социалната сфера всички действия носят такъв риск, трябва да имаш система за ранно сигнализиране, тя да показва в коя сфера има риск от напрежение. Свикнахме да правим промените под натиск, каза Нейков.

Той даде пример, че през 2018 г. имаше решение да пада тавана, но 2018 г. тези, които ги удари тавана, си траят. Тогава (управляващите) си казаха: да пробваме и другото, да паднат 3-те години преди 2000 г., които могат да бъдат взети за най-добри и за основа на изчисление на пенсиите. На което хората реагираха. Има случаи, когато в социалната сфера трябва да се бърза, но своевременно. Тогава да кажеш - това са възможностите, посъветва своите наследници във властта Нейков.

Манолова готви сезиране на КС за пенсиите и социалните права

Манолова готви сезиране на КС за пенсиите и социалните права

Максималният размер на пенсиите, се променя от 910 на 1200 лв.

Той бе категоричен, че няма случаи, поне от 2000-та година насам, пари от пенсии за нещо друго. Направихме така, че когато не стигат пари за пенсии от осигуровки, бюджетът допълва да може да се плащат от 7-мо число на текущия месец.

Нейков още веднъж повтори, че когато се прави промяна, има различни ситуации - не може да е само бяла или черна. От 100 само 5 души може да бъдат засегнати, но те да поставят въпроса, обясни недоволството на гражданите от сегашната промяна Нейков.

Калфин: Вредни са всички промени във формулата за пенсиониране от 2018 г.

Калфин: Вредни са всички промени във формулата за пенсиониране от 2018 г.

От НОИ не можели да следят трите златни години преди дигитализацията от 2000 г.

"Когато има риск от негативна промяна, започвай да обясняваш на хората. Ако ежегодно между 60 и 100 души се пенсионират, само 5 да са недоволни, това дава отражение. Имам пълно доверие на експертите на НОИ, досега никога не са били грешни изчисленията им", каза Нейков.

Той припомни, по през зимата на 1996 г., в началото на 1997 г., заплатите се плащаха по банкноти по 50 хил. лева. Никой не може да ме убеди, че експертите на НОИ са проспали хиперинфлацията, категоричен бе бившият социален министър.

И по старата, и по новата формула изчисляват пенсиите

И по старата, и по новата формула изчисляват пенсиите

Томислав Дончев: Кабинетът няма за цел да си пести 9 милиона лева от пенсиите

По думите му, единият вариант е всичко да е било буре в чаша вода, но това е малко вероятно. "Защо говорим, че 9 млн. ще бъдат икономисани, че 30% ще са ощетени. По-коректно е да се каже - извинявайте, недоизпипахме нещата, ще се поправим", посъветва управляващите той.

Това е поредното решение, от което управляващите се оттеглят, стана ясно от думите му.

Причината за това е, че се мисли много наблизко - 2-3 месеца, една бюджетна година. "Не се изчисляват всички ефекти от едно или друго решение, това не увеличава доверието на хората в управлението. Трябва да не пишем на коляно, да не правим на парче и после да се чудим как да излезем от ситуацията. Няма страшно- помисли", заяви Нейков.

НОИ отсече: Новата формула за изчисляване на пенсиите е справедлива

НОИ отсече: Новата формула за изчисляване на пенсиите е справедлива

Защитава намалението на пенсиите на около една трета от новите пенсионери