Днес българската кандидатка за еврокомисар Мария Габриел ще бъде изслушана в Европейския парламент между 16.00 и 19.00 ч. българско време.

Припомняме, тя беше номинирана от председателя на Европейската комисия за комисар с ресор цифрова икономика и цифрово общество.

Мария Габриел ще яви пред няколко парламентарни комисии, които ще оценят способността й да заема тази позиция.

Евродепутатите ще гласуват в пленарната зала през юли дали тя да бъде утвърдена на поста.

Изслушването ще бъде водено от комисиите по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) и култура и образование (CULT). Още две комисии са асоциирани към дискусията - по вътрешен пазар и по правни въпроси и граждански свободи.

Правителството номинира Мария Габриел за еврокомисар
Обновена

Правителството номинира Мария Габриел за еврокомисар

Борисов още в петък е обсъдил номинацията с председателя на ЕК

В сряда, 21 юни, координаторите на комисиите ITRE и CULT ще обсъдят резултата от изслушването, за да могат техните председатели, съответно Йежи Бузек и Петра Камереверт, да информират председателя на ЕП за тяхното решение.

Припомняме, до номинирането на Мария Габриел за еврокомисар се стигна след оттеглянето на Кристалина Георгиева, която беше еврокомисар по бюджета и заместник-председател на Европейската комисия.

Кристалина Георгиева напуска Европейската комисия
Обновена

Кристалина Георгиева напуска Европейската комисия

Георгиева възмутена от "отровното" влияние на най-високо ниво в Комисията

В края на октомври 2016 г. беше съобщено, че тя напуска поста си, за да стане изпълнителен директор на Световната банка от януари 2017 г.

Мария Габриел беше номинирана от българското правителство едва преди месец заради призивите на опозицията в предишния парламент да не се определя кандидат за еврокомисар преди предсрочните парламентарни избори.

Тя е депутат в ЕП от 2009 г., преди това е била преподавател в Академията за политически науки в Бордо.