ДПС ви казва, че изборите са най-доброто средство на демокрацията. Това заяви пред Нова телевизия зам.-председателят на ДПС и депутат в 47-ото Народно събрание Йордан Цонев във връзка с политическата криза след оттеглянето на ИТН от управляващата коалиция.

"Председателят Карадайъ още май месец каза, че изходът са предсрочни избори", посочи той.

Даниел Смилов: С дейността си Трифонов връща ДПС и ГЕРБ обратно във властта

Даниел Смилов: С дейността си Трифонов връща ДПС и ГЕРБ обратно във властта

От своя страна Татяна Буруджиева открои, че има нетърпимост в самото управляващо правителство

Според Цонев не е вярна тезата, зад която застанаха включително и от БСП, че предсрочни избори в настоящата ситуация ще потопят страната в хаос. Той изтъкна, че трите предходни избори са се провели в условията на ковид кризата, която по думите му е била по-тежка от сегашната, причинена от последствията на войната в Украйна.

Йордан Цонев също така отрече ИТН да е проект на ДПС. "Ако Слави Трифонов и неговата формация бяха проект на ДПС, ние нямаше да позволим да се ходи на трети избори миналата година, защото имаше всички условия юни да има кабинет", обясни той.

"БСП говорят за програмен кабинет. Ами той и този беше програмен", отбеляза Цонев.

Василев: Не очаквах ИТН да хвърлят държавата под автобуса

Василев: Не очаквах ИТН да хвърлят държавата под автобуса

Дали ПП трябва да управлява, трябва да го кажат хората, а не Слави Трифонов

"Искаме да няма хаос в управлението, защото има хаос", подчерта той. Зам.-председателят на ДПС допълни, че правителството усилва кризите с липсата на координация между министрите и отделните политики. Той посочи, че от ДПС искат народът да излезе и да каже още веднъж дали иска такова управление.

Според Цонев настоящото правителство е много опасно, защото с действията си засилва настроенията срещу НАТО и ЕС. Той беше категоричен, че при евентуално сформиране на следващо управление ДПС няма да се включи във формация, която не е с евроатлантическа ориентация.

За него е почти утопия идеята в рамките на този парламент да бъде сформиран нов кабинет с премиер Асен Василев. Зам.-председателят на ДПС не вижда и възможност за нов управляваща коалиция в рамките на 47-ото Народно събрание с участието на ДПС.

Никола Минчев: Актуализацията по-важна от имената на министрите

Никола Минчев: Актуализацията по-важна от имената на министрите

Важно е да се приеме актуализацията, за да могат да се преизчислят пенсиите от 1 юли

Във връзка с актуализацията на бюджета Цонев заяви, че такава ще има, но ДПС няма да я подкрепи на първо четене и ще внесе преди второ четене предложения за засилване и фокусиране на антикризисните мерки където е нужно - в подкрепа на бизнеса и нуждаещите се хора.

Запитан за модернизацията на армията, той коментира лаконично: "Тя пък като е тръгнала да се модернизира армията, така че, дайте да не губим времето на хората!"