Депутатът от ДПС Йордан Цонев изказа положителната си оценка на обръщението на държавния глава Румен Радев, което той направи вчера в Народното събрание. Цонев открои в студиото на Нова телевизия три пункта в речта на президента, по които с ДПС има пълно съвпадение - план за ускорено догонващо развития, демографската криза и темата за приобщаването на българите с двойно гражданство.

В този план, изтъкна Цонев ДПС отдавна настояват за постигане на съгласие между всички политически партии

Караянчева защити Борисов, че не ходи в парламента

Караянчева защити Борисов, че не ходи в парламента

Депутатите много помагали на Мая Манолова, смята парламентарният шеф

Депутатът от ДПС заяви и че партията му призовава вече повече от година да се търси и постигне единение между политическите сили, затова и дават положителна оценка на обръщението на държавния глава. "ДПС от две години призовава, има и план, но чакат другите политически партии да седнат на масата", заяви Йордан Цонев.

Радев към властта: Времето за промяна изтича, улицата ще помете статуквото

Радев към властта: Времето за промяна изтича, улицата ще помете статуквото

Иска премиерът да идва поне веднъж месечно в парламента

Припомняме, че за формулиране на такъв план за развитие на страната призова първо почетният председател на ДПС Ахмед Доган в превърналото се в традиция годишно обръщение.

Йордан Цонев разкритикува думите на президента в два пункта - говоренето за корупцията, според Цонев, трябва да бъде с факти, а не общо. Ако разполага със сигнали за корупция, държавният глава да ги предостави, призова депутатът от ДПС. Обвиненията за корупция трябвало да бъдат с посочване - министерство, етаж, стая, име, а не общо да се говори за това и без факти.

Другата тема, с която Йордан Цонев не може да се съгласи с държавния глава, е констатацията, че тесен кръг бетонира своята власт и властта се изземва. Според Цонев властта се изземва от народа, когато няма свободни и демократични избори, а такива в България се провеждат регулярно.

Няма констатации за това, че свободни избори няма, отсече Йордан Цонев и обясни, че и на тях не им харесва, че националистите са във властта, но въпреки критиките, признават резултатите от изборите и това, че българският народ е дал властта в ръцете на ГЕРБ, които са сключили споразумение с ОП. ДПС обаче не оспорват самите резултати.

Проблемите на гражданите не са леви или десни според Мая Манолова

Проблемите на гражданите не са леви или десни според Мая Манолова

Премиерът не разбира смисъла на политиката

По отношение на предупреждението на Румен Радев, че ако не се преодолее апатия, улицата ще помете статуквото, Йордан Цонев заяви, че по-реалистичният вариант е институциите да заработят, тъй като улицата никога не решава проблеми. Така и тълкува обръщението на Румен Радев, което не трябва да се тълкува и възприема тясно партийно, а като призив и положителен ход за възстановяване работата на институциите.

Йордан Цонев повтори тезата си, че предсрочни избори не решават и няма да решат проблемите на страната. По думите му всеки едни избори могат да предизвикат и други избори, но не въпросът е за преформатиране. "Какво като се направят предсрочни избори. Не е въпросът за преформатиране на властта", отсече Цонев и заяви, че трябва да се постигне съгласие за бъдещото развитие на страната по трите пункта - ускорено догонващо развитие, демографската криза и образованието и здравеопазването - "три пункта, по които всички партии трябва да мислим еднакво".

"Проевропейските и пронатовските партии да формулират приоритетите за развитие на държавата и после те да се изпълняват, независимо кой е на власт. Чакат ни 125 години догонване. Дошло е време да се направи друг формат за управление на България."

ДПС все още няма решение кого да подкрепи за кмет на София, коментира още депутатът Йордан Цонев. Движението ще се бори за един или двама общински съветници, а предстои да се обсъди и вземе решение за кой кандидат да дадат подкрепа.

Не знам какъв кмет ще бъде Мая Манолова, но знам какъв кмет ще бъде Йорданка Фандъкова, заяви Йордан Цонев с уговорката, че изказва лично мнение. Той е скептичен, че рейтингът, който има омбудсманът Мая Манолова, ще се прехвърли автоматично като рейтинг към кмета Мая Манолова. Манолова била, по оценката на Цонев, добър депутат и отличен омбудсман, но при кандидатурата на Фандъкова има яснота.

Защо приемаме София като салам, пита се Вежди Рашидов

Защо приемаме София като салам, пита се Вежди Рашидов

Плочките на Ларгото се чупят, защото хората ходят по тях, смята той

Депутатът от ДПС заяви обаче и че проблемът с изборите в София се преекспонира и няма как да се прави пряка връзка между местните избори и изборите за управление на страната, т.е. парламентарни. Не е изключено и това да стане, но "проблемът София е измислен", заяви Йордан Цонев.