"Минахте ли през фризьор, г - жо Манолова?". Така започна сутрешното участие на Мая Манолова в бТВ.

"Обидно е за гражданите въпросите към кандидат за кмет на града им да започват с фризьора му. Надявам се кампанията да не протече така.", отговори Манолова.

Великата новина, че премиера може сам да се подстригва също е обидна за гражданите, това не е смисъла на политиката.

Йордан Цонев одобри три пункта в обръщението на президента

Йордан Цонев одобри три пункта в обръщението на президента

Речта е призив и положителен ход за възстановяване работата на институциите

"Битката за София е тежка, агресивна още от сега, опитите да бъда дискредитирана, аз и семейството ми, екипа, натиска върху нас. Не очаквам позитивна кампания, а напротив. Ето, през последните два месеца не са спрели да правят внушения за мен и моя екип, сега се вижда едно неуважително отношение и към Инициативния комитет, който ме издигна за кмет. Това, че ме преследват медии, близки до властта, сутрин пред фризьорския салон или на мястото, на което работех до вчера, издава паника. Но това няма да ме уплаши."

Мая Манолова се кандидатира за столичен кмет
Обновена

Мая Манолова се кандидатира за столичен кмет

Очаква се още днес тя да подаде оставка като омбусман

През последната една година усилията на мен и екипа ми бяха блокирани от изпълнителната власт. Ако бях останала омбудсман, нямаше да мога да свърша повече нищо съществено в името на гражданите. Затова реших да се кандидатирам за кмет на София, защото като медиатор между гражданите и властта, едната страна отсъстваше и това беше изпълнителната власт. Това издава зависимости - от монополите на различни дружества, от банките, допълни Манолова.

Относно думите на Цвета Караянчева, бившият омбудсман каза, че ще говори с конкретни факти: "На 22 февруари внесохме един законопроект за ограничаване свръхправомощията на банките и на дружества като "Топлофикация" и "Софийска вода", който им забраняваше да разпродават имущество на длъжници без съд. Ето този законопроект остана "на трупчета" в парламента и България в момента е в наказателна процедура от Брюксел заради това."

Попитана за думите на Бойко Борисов, че много й е помагал и давал, каквото е поискала, Манолова отговори, че премиерът не разбира политиката. "Негово задължение е да обръща внимание на тегобите на хората, държавата не дава на Мая Манолова, а на гражданите си.". Другото притеснително в думите на Борисов според Манолова е, че явно той разбира политиката като възможност за отмъщение и че на въпросите за Костинброд е отговорила прокуратурата. "Всички видяха подготвените бюлетини, половин милион за Кюстендил, Перник, Благоевград, Русе и др.". "Пак бих подала сигнал, ако някой се опита да манипулира българските граждани".

Темата за кабинета "Орешарски" и протестите срещу него, Мая Манолова коментира така: "Аз излязох от Парламента, за да чуя хората. Може би поведението ми не е било много премерено, но аз единствена отидох да ги чуя.".

Изгонена ли е била Манолова от БСП, това твърдение тя определи като част от фабриката за манипулации.

Попитана вярно ли е, че ГЕРБ са я избрали за омбудсман, Манолова коментира с думите, че е говорила открито с всички парламентарни групи и Цветан Цветанов, тогава председател на ПГ на ГЕРБ е искал тя да се извини за Костинброд, на което е отказала. "Сигурно някои народни представители от ГЕРБ са ме подкрепили, но това е защото са оценили моята работа в Парламента и аз им благодаря.".

Фандъкова: Не ме е страх от Манолова

Фандъкова: Не ме е страх от Манолова

Според кандидата на ГЕРБ естествено е БСП да подкрепят омбудсмана

Ще приеме ли подкрепа от БСП, Мая Манолова каза, че проблемите на гражданите не са леви или десни и "няма значение в коя дупка на улицата ще се спънеш, лявата или дясната", затова тя ще приеме подкрепата на всеки един жител на София. Няма лошо да бъде подкрепена от партийни централи, независимо от техния политически спектър, ляв или десен.

"Не съм се виждала с Корнелия Нинова за кметските избори, както не съм се виждала и с други партийни лидери.", каза Манолова.

Няма напрежение между мен и Манолова, изтъкна Нинова
Обновена

Няма напрежение между мен и Манолова, изтъкна Нинова

На 11 септември ще стане ясно дали БСП подкрепя Мая Манолова

Попитана за финансирането на кампанията, бившата омбудсманка каза, че ще има сметка, чрез която гражданите ще могат да я подкрепят с дарения. "Няма да приема и лев от корпорация, фирма или партийна централа. С колкото има по дарителската сметка, с толкова ще правя кампания.", отсече Манолова.

"Как ще работите без мнозинство в Общинския съвет, вие излизате без съветническа листа?", попита водещият Хекимян. Манолова отговори, че това ще я дисциплинира и всяко нейно предложение до Столичния общински съвет (СОС) ще бъде максимално аргументирано и обосновано. "Ще поканя гражданите на заседанията на СОС, както е по закон.".

Първите три неща, които Манолова ще направи, ако стане кмет на София, ще бъдат да отвори вратите на гражданите, да довърши детска площадка в кв. "Овча купел 2", на която плочките са сменявани два пъти и "лично ще отключа спортното игрище в с. Кривина, което стои заключено, както ми се оплакаха млади хора.", заяви тя.

"Ще участвам в дебат с Фандъкова, разбира се.", завърши Мая Манолова.

анкета

За местните избори…

Виж резултати

Очаквам кандидатурите с интерес 19.4%

Чакам да започне кампанията 15.4%

Не се интересувам 16.1%

Пак ще се харчат народни пари 39.3%

Какви избори? 9.8%