Дали БСП ще подкрепи Мая Манолова за кметската надпревара в София ще стане ясно на 11 септември, когато ще има заседание на градската организация на БСП София. Тя е легитимният орган, който ще реши за кметската кандидатура.

Калоян Паргов настоява за единение за успех на БСП

Калоян Паргов настоява за единение за успех на БСП

Партията да увеличи кметовете си на 100%, а съветниците с 40-50%

Това каза Корнелия Нинова в участието си по бТВ тази сутрин.

Другите номинации са представени от Калоян Паргов, Георги Свиленски, Борис Цветков, Христо Проданов.

"Харесвам работата й, харесвам я като човек - работоспособен, енергичен.", подчерта Нинова за Манолова. Основната цел на БСП е промяна на модела на управление на общините.

Нинова амбицирана да увеличи двойно кметовете си на местните избори

Нинова амбицирана да увеличи двойно кметовете си на местните избори

Съжалява, че няма да има състезание на аргументи и програми

Няма конфликт между Мая Манолова и Корнелия Нинова, категорична бе лидерката на социалистите. "Един път сме разменяли различни мнения публично по една единствена тема и това е Истанбулската конвенция".

"По-често сме говорили по законодателни инициативи, тя е активна, няма право да внася закони, затова някой от депутатите трябва да ги разпознае и внесе."

На въпрос от водещия Антон Хекимян дали очаква да повтори ефекта "Радев" на местните избори, Нинова заяви, че най - после ветрилото в БСП се разтваря, защото много малки партии и организации, които също искат промяна, я търсят и виждат в БСП.

"Борисов е притеснен. Той и за генерал Радев говореше, че БСП няма кандидат, както сега говори за Мая Манолова. ГЕРБ имат вътрешни проблеми и премиера просто е тревожен.", заяви Корнелия Нинова.

Борисов: Когато ГЕРБ искаше да отмъсти за "Костинброд", аз не дадох
Обновена

Борисов: Когато ГЕРБ искаше да отмъсти за "Костинброд", аз не дадох

Никой не помага на Мая Манолова повече от мен, увери премиерът

Нинова подчерта, че очаква разговор за проблемите на общините, за политики, а не за прически. "Да излязат и другите с платформа за управление, защото сега сме само ние с такава и тогава да говорят".

Попитана за ситуацията в Симитли, където Националният съвет на БСП отказа да подкрепи номинацията на Апостол Апостолов, Нинова отговори, че това е принципно решение. "Това беше единственото място, където взех лично отношение. Това противоречи на всички принципи, идеи и програми, всичко, което правим последните 3 години - борба с един модел на задкулисие, контролиран вот, от прескачане на партия в партия - той е кандидат на ГЕРБ. Ние сме заявили общ фронт за промяна на модела и няма как да тръгнем с ГЕРБ. По-добре сега да загубим една община, но да останем на принципни позиции и да възстановяваме алтернативата.".

"Всеки непартиен кандидат първо трябва да припознае нашата платформа, после получава подкрепата на БСП", допълни Нинова.

Корнелия Нинова изтъкна, че в партията няма конфронтации, няма скандални конференции, което се е случвало преди. "Партията не е Гергов, нито аз", каза тя по повод въпрос за ситуацията в Пловдив.

Има разделение в елита на партията, не в структурите й. След местните избори започва процес на пълен цикъл отчет и избори в БСП, когато ще се избират общински и областни председатели, ръководства и представители", допълни председателката на БСП.

Нинова каза, че е твърде елементарно да коментира думите на Караянчева за президента. Все пак посочи "90 нови милионери и 2 милиона под прага на бедност и не само фактите през лятото - за убийства, насилие на деца, горящи сметища, пожар под магистрала Струма, чума по свинете, убийства на животни, но това, по думите й, е оценката и на хората - президентът съвсем нормално изразява тази оценка.".

Относно отношенията си с държавния глава, Нинова поясни, че е нормално да имат някаква връзка, все пак БСП го подкрепи за президент.

"Битката между президент и премиер не е лична, тя е принципна. Те имат различен поглед върху държавността. Борисов подхожда интригантски, президентът няма как да мълчи на това.", заяви Корнелия Нинова по повод напрежението между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2.

При самопризнание за извършено тежко престъпление да не се прилага съкратено производство и да не се намалява присъдата, както беше до 2009 г., каза Нинова по повод проектозаконът, който ПГ на БСП внесе в Народното събрание.

Председателката на БСП подчерта, че в новия политически сезон БСП ще работи за развитие на икономиката, по - високи доходи, върховенство на закона. Повтори, че БСП иска дебат за бюджета за 2020 г. още отсега, особено по важните теми като демография, здравеопазване, доходи.