Не мога да говоря за страх в никакъв случай - всички кандидати са сериозни. Това е изпитът - какво ще кажат хората, какво ще решат. Всеки кандидат избира начина, по който представя своята програма. Мога да коментирам проекти на други кандидати, но не и личностите. Това заяви пред bTV Йорданка Фандъкова - кандидатът за четвърти кметски мандат в София.

Фандъкова не е учудена от включването на настоящия омбудсман Мая Манолова в битката за столичен кмет. Тя очаква БСП да застане зад Манолова. "Всяка кандидатура приемам сериозно", заяви настоящият градоначалник. 

Мая Манолова се кандидатира за столичен кмет
Обновена

Мая Манолова се кандидатира за столичен кмет

Очаква се още днес тя да подаде оставка като омбусман

Запитана това повтаря ли избора на президента Румен Радев, който също бе подкрепен от БСП, Фандъкова каза: "Той дойде без политическа обвързаност, което е много важно.".

Имам подкрепата на всички структури на ГЕРБ-София, на премиера Бойко Борисов, това решение е лично, то е резултат на готовност да продължим работата за София, каза Фандъкова. По думите й, поредното й включване в надпреварата за кмет на София е решение, което се базира на сериозни анализи. Това са подготвените проекти, новите идеи, привличането на нови хора, на тези, които работеха много съвестно през това време. Важно е да се поддържа темпото, но и да се получават резултати, каза Фандъкова по повод желанието да бъде отново кмет на столицата, но с обновен екип.

Хората, които работиха съвестно, ще продължат да работят. Имаме нужда от нови хора, нови идеи. След като предложа на Изпълнителна комисия ще обявим публично списъка с новите лица, поясни тя.

Нямам съмнение, че от тук до октомври постигнатото ще се пренебрегне от нашите опоненти, ще се акцентира на грешки. Важно е изводите и продължаването напред.

"Работата за града е процес, това не е еднократен акт. Разделяла съм се с много хора, включително и от моя личен екип - заместник кметове", каза настоящият кмет на столицата без да уточнява името на бившия си заместник Евгени Крусев. Когато доверието е накърнено дори само за съмнения за някакви злоупотреби, не може да продължим напред, уточни тя.

За "Графа" (емблематичния ремонт на централната столична улица "Граф Игнатиев", който продължи над обявения срок - б.р.) проблеми имаше и в проекта, и в изпълнението. Имала съм пропуски, бъркала съм преценки за хората и за мотивациите. За контрол, който не само да бъде безкомпромисен и строг има ясни идеи. Както при Борисовата градина лично присъствах на представянето, уточни желанието си за пряк контрол над проектите Фандъкова. 

Сбогом на "перките на акули" по "Графа"

Сбогом на "перките на акули" по "Графа"

Поредният инцидент накара Столична Община да действа

Запитана дали са й налагали лица, с които да работи, тя отговори: "Общинският съвет е политически орган. Не съм имала случай на натрапен човек".

Настоящият кмет не отговори конкретно на въпроса дали хора, които са били близки до Цветан Цветанов няма да бъдат включени в други градове. След като водещият изреди имената на Андрей Иванов, който подаде оставка от поста председател на общинския съвет на София през 2012 г., Орлин Иванов и Орлин Алексиев, които вероятно няма да бъдат включени в новия състав на общината, ако тя спечели кметския мандат, Фандъкова каза, че това е нейното предложение. 

Евгени Крусев подаде оставка

Евгени Крусев подаде оставка

Той е обвинен от прокуратурата за ремонта на ул. "Граф Игнатиев"

"Не говоря за лични съмнения. По мое предложение са освобождавани и районни кметове по подозрения, които не са доказани. В политиката се носи отговорност и за накърняване доверието на хората. В правото има невинен до доказване на противното, в политиката доверието е важно", заяви настоящият градоначалник на София. Тя уточни, че по нейни предложения и сигнали са правени тежки проверки.

Като приоритет за следващия си мандат тя обясни, че има три важни задачи - малките квартали, паркирането, активното въвеждане на технологиите в работата на общината.

"За 10 г. направихме 30 км метро, изтъкна тя. Предвиждаме 8 нови паркове в кварталите и зеления ринг и линеен парк по бившите жп линии, от НКЖИ подкрепят идеята", обясни кандидатът за четвърти кметски мандат на София.

Запитана: "Инспекциите по време на кампанията поставят ли ви в по-изгодна позиция в сравнение с останалите кандидати", Фандъкова обясни, че без конкретен контрол на място не става. В отговор на това водещият каза, че и тя не е инженер и едва ли може да види проблемите. 

Пак мръсен въздух в София и други градове

Пак мръсен въздух в София и други градове

Перник, Плевен, Търново, Русе и Благоевград

"Проблемът с чистотата на въздуха е може би най-голямата ми грижа в момента. Успяхме да подменим 1/3 от печките на дърва и въглища. Контролът върху горенето на различни отпадъци засилихме с МОСВ", изтъкна тя.

Относно замърсяването покрай жп линията край едно от циганските гета в Овча купел настоящият градоначалник каза: "Инспекторатът има санкционирани нарушители, това е неравна битка". 

ЖП линията София - Перник тъне в боклуци край "Факултета"

ЖП линията София - Перник тъне в боклуци край "Факултета"

От столичния инспекторат твърдят, че кофите за смет се увеличават

Запитана ще продължи ли строителството на небостъргача "Златен век", тя обясни, че ДНСК обжалва решението на съда за отмяна заповедта за спиране на строежа на небостъргача "Златен век". Главният архитект каза, че тази сграда няма място там, ние сме в законова държава. Трябва да имаме ясна представа какво предстои да се случи, обясни Фандъкова. 

анкета

За местните избори…

Виж резултати

Очаквам кандидатурите с интерес 19.4%

Чакам да започне кампанията 15.4%

Не се интересувам 16.1%

Пак ще се харчат народни пари 39.3%

Какви избори? 9.8%