Йорданка Фандъкова влиза в битката за кмет на София. Това обяви самата тя пред журналисти по време на проверка на третия лъч от метрото.

С нов екип ще се опита да коригира грешките си, тъй като се е доверявала прекалено на други хора. По думите й би било предателство, ако не поеме отново следващия мандат.

"Кандидатирам се за нов мандат за кмет на нашия град. Отново ще заложа на ясен и точен график за работа, който включва нови проекти, нови идеи с нова хора, нова енергия".

Фандъкова обеща, че големите ремонти в София приключват до 15 септември

Фандъкова обеща, че големите ремонти в София приключват до 15 септември

Обявява решението си за местни избори в началото на септември

Разбира се, че съм правила пропуски, бъркала съм и в преценки за хора, бъркала съм и в преценки за ситуации, но за десет години с тези темпове на работа няма как да бъдем застраховани от грешки, каза Фандъкова по отношение скандализиращите ремонти в столицата.

Решението не е спонтанно, а се основава на чувството за отговорност по думите й. Би било предателство към доверието и усилията за промяна на всеки един гражданин на София, обясни Фандъкова.

"Очаквам в листата на ГЕРБ като гражданска квота да се включат специалисти от различни сфери. Ще разчитам на хора, които досега работиха честно и с много енергия", каза още тя. Все още обаче не е ясно с кого ще се раздели от екипа си.

Фандъкова е получила заявка за подкрепа от страна на СДС."Винаги съм гласувала за СДС в миналото, а след това за ОДС, мисля че е съвсем нормално старата и новата десница да продължим".

Дали могат да се очакват задкулисни игри и подли избори, ще покаже стилът на останалите кандидати по думите на Фандъкова.

Социолози: Манолова пред Фандъкова за кмет на София

Социолози: Манолова пред Фандъкова за кмет на София

Трифонов и Борисов с равна подкрепа - 35%, Нинова е с най-нисък резултат - 20%

Тя си поставя три задачи за изпълнение през следващия мандат. На първо място Фандъкова посочи целенасочена работа в кварталите по малките улици, междублоковите пространства и паркирането. Тя цели да насочи усилия и в развитието на София като зелен град с изграждането на Зеления ринг. Осем нови парка и зелени коридори попадат в новите проекти на Столичната община, както и създаването на зелен пояс около града. Все още на дневен ред за Фандъкова е проблемът със замърсяването на въздуха. Тя ще заложи и на дигитализацията и активното използване на технологиите в работата на общината с цел по-голяма прозрачност, контрол и удобство за хората и бизнеса.

Припомняме, на 28 юни Йорданка Фандъкова заяви, че все още не е решила дали ще влезе в битката за кметския пост. Месец по-късно тя продължи да дава уклончиви отговори на въпроса, уточнявайки, че ще обяви окончателното си решение през септември.

На 20 юли вицепремиерът Томислав Дончев подчерта, че не вижда нищо спорно в номинацията на Фандъкова за кмет на София.

Според социологическо проучване на Центъра за анализи и маркетинг Йорданка Фандъкова ще получи нов мандат, ако се кандидатира на предстоящите местни избори.

По-късно проучване, направено от "Маркет линкс", обаче сочи, че Мая Манолова би събрала по-голяма подкрепя спрямо Фандъкова, ако също се кандидатира за поста. Тя самата изрази увереност, че ако реши да се включи в битката за столицата, ще спечели изборите.

"Демократична България" не харесва нито Фандъкова, нито Манолова
Обновена

"Демократична България" не харесва нито Фандъкова, нито Манолова

Трябва трета, реална алтернатива на управлението