Настоящият кмет Йорданка Фандъкова ще получи нов мандат, ако се кандидатира на предстоящите местни избори, показва социологическо проучване на Центъра за анализи и маркетинг, цитирано от БНТ.

Изследването разкрива, че има вероятност Фандъкова да отиде на балотаж с настоящия омбудсман Мая Манолова, ако и тя бъде кандидат. Кандидатурите и на двете все още са под въпрос.

Манолова се кандидатира за столичен кмет, ако продължат подигравките с хората

Манолова се кандидатира за столичен кмет, ако продължат подигравките с хората

А машината за вота се оказват свидетели на кражба на гласове

На първи тур Йорданка Фандъкова би получила 36% подкрепа, а Манолова - 23 на сто. При балотаж Фандъкова ще спечели с 38,4 на сто. Манолова ще получи подкрепата на 28,1%.

22,9% от анкетираните заявяват, че няма да гласуват на такъв балотаж, а 10,6% - нямат отговор.

При партиите картината е следната: 28,9% подкрепа за ГЕРБ; 21,8% за БСП; 5,6 на сто за "Демократична България" и 4,3% за Партия на Слави Трифонов. Това са 4-те от общо 8 партии, които биха формирали столичния общински съвет, ако изборите бяха днес. Останалите са ВМРО, СДС, "Атака" и ДПС.

Проучването сочи още, че на вота през октомври 54.6% от жителите на София със сигурност смятат да гласуват. На другия полюс са 13.8%, които нямат никакво намерение да ходят до урните. Анкетираните посочват, че следващият кмет ще трябва да се заеме на първо място с чистотата на града, а като втори проблем посочват ремонтите на улиците. Искат още по-редовен градски транспорт, по-чист въздух и повече паркоместа.

Фандъкова усеща кампания тип "на час по лъжичка"

Фандъкова усеща кампания тип "на час по лъжичка"

Не възприема сериозно сигнала в прокуратурата на "Спаси София"

През септември ще стане ясно дали ГЕРБ отново ще издигне Фандъкова за кандидат.