По-скъпи кредити очаква синият депутат Мартин Димитров. В криза не се въвеждат нови данъци, категоричен е той, по повод решението на МС да се облагат вече и влоговете на гражданите.

Завоят на ляво, за който аз се притеснявах се случва - повишаване на осигурителните прагове, повишаване на максималния осигурителен доход, въвеждане на данък върху лихвата от депозитите, подчерта Димитров. Тези мерки според него ще увеличат сивата икономика.

Нито една от тези мерки не трябва да се приема в момента, смята още синият депутат. Това предложение ще доведе до поскъпване на лихвата по кредитите, и ще удари малкия бизнес, големия бизнес и гражданите, което в криза е неразумно, заяви Мартин Димитров.

На него данък депозит му напомня на европейския данък върху финансовите транзакции, срещу който преди време страната ни се противопостави. Той очаква хората да започнат да си теглят депозитите от банките и да ги пренасочат в друг инструмент.

Друг очакван ефект е да намалят спестяванията на българите.

По повод това, че преди време самият Дянков се отказа от данък депозит Мартин Димитров коментира: "Това показва, че правителството и в частност Дянков и техните икономисти са чули нашите аргументи, че бюджетът е нестабилен и панически в последните дни и часове са търсили допълнителен приход".

Само че не се прави по този начин, смята синият депутат. Според него по-добре е да се орежат неефективни разходи.