В министерството не е имало политически метли, политически четки и всякакви други почистващи елементи.

Това каза министърът на труда и социалната политика в оставка Ивайло Калфин по време на последната си пресконференция в качеството си на министър.

Той бе категоричен, че като външен човек в това министерство е разчитал на опита и експертността на колегите си, които работят в тази сфера много по-дълго време от него самия. Калфин заяви, че екипът му си тръгва с него (бел. ред. заместниците на Калфин в МТСП са Гълъб Донев, Лазар Лазаров, Николай Николов, Зорница Русинова). „Избор на следващия министър ще бъде как точно ще си формира екипа”, заяви Калфин и добави, че винаги може да се разчита на експертна помощ от тях.

„Преминаването от изпълнителната в законодателната власт не е най-вълнуващото упражнение” – каза Калфин в отговор на въпрос дали ще довърши мандата си като депутат.

Калфин подаде оставка, Борисов я прие
Обновена

Калфин подаде оставка, Борисов я прие

Два часа след пресконференцията на АБВ Ивайло Калфин си подаде оставката от кабинета

След конгреса на БСП той изрази надежда да се подобри диалогът между левите партии. „Длъжни сме към хората в България да отворим каналите за този диалог”, коментира с оптимизъм Калфин.

На въпрос дали ще бъде общият кандидат за президент на АБВ и БСП, Калфин заяви: „Аз ще се радвам, ако АБВ и БСП имат общ кандидат”.

Относно стабилността на правителството той изтъкна, че има два варианта - или да се активизира с персонални реформи и по-активна работа, или да се премине към вариант за предсрочни избори.

„Бих се радвал да видя правителство, което работи амбицирано, така че да изкара целия мандат”, коментира той и добави, че предсрочните избори не са нещо полезно.

Той още веднъж подчерта, че е работил добре и комфортно в правителството на Бойко Борисов и няма нито една причина да се оплаква, че не му е дадена възможност да работи. „В лично качество работата, която свърших в правителството, е добра”, категоричен бе Калфин.

АБВ си тръгва от властта

АБВ си тръгва от властта

Решението е на Изпълнителния съвет, който ще предложи на Конгреса

Оставката си подадох вчера след решение на Националния съвет на АБВ – партията, на която съм заместник-председател, посочи Калфин. Той коментира още, че решението на НС на АБВ е да препоръча на конгреса да оттегли подкрепата си за правителството и представителите на АБВ в правителството да бъдат призовани да поддадат оставки.

„Подадох я малко по-рано, но мисля, че след едно такова решение не е здравословно и полезно да оставам, ще се създадат интерпретации”, мотивира оставката си Калфин.

Той отчете, че това решение в АБВ е мотивирано с натрупване на различни процеси. „Година и половина опит в управлението имаме. Забавянето и незапочването на някои основни реформи, загуба на скорост на правителството. Темите, които не един път бяха поставяни са свързани със сигурността и външната политика, свързана е с конкретни ресори като икономическата политика и това, което най-много притеснява АБВ е, че не виждаме целенасочени усилия за преструктуриране на българската икономика”, коментира Калфин.

По думите му другата част от мотивите са свързани с трудната комуникация между партиите в управляващата коалиция, която става чрез Съвета за развитие, който така и „не е могъл да стане работещ орган”.

Тези натрупвания не позволяват на АБВ да изпълни това, което е поела като ангажимент пред избирателите си в тази коалиция, отчете Калфин.

Работил съм прекрасно с Калфин, не мога да си изкривя душата, категоричен  Борисов

Работил съм прекрасно с Калфин, не мога да си изкривя душата, категоричен Борисов

Калфин пък пожела успех на кабинета, защото държавата имала нужда от него

По отношение на работата си в МТСП Калфин заяви, че е благодарен и на премиера, и на колегите си от МС. „Никога не сме се делили по партийни принципи”, каза още той. „Аз съм много благодарен на министър-председателя Борисов за тази атмосфера. Бяхме предпазени от партиен натиск, имахме пълното съдействие на парламентарните групи, които подкрепяха мнозинството”, отчете Калфин.

„За тази година и половина ние свършихме доста работа в областта на труда и социалната политика”, категоричен бе Калфин. Като най-голямо постижение той отчете постигнатия обществен консенсус по отношение на пенсионната система, както и различните законодателни инициативи, сред които са еднодневните договори, Законът за равенството между мъжете и жените, Законът за социално подпомагане.

По думите му една немаловажна реформа е тази за семейните помощи за деца и мерките насърчаващи отговорното родителство. Той отчете, че голямата му амбиция е била преструктурирането на цялата експертиза, свързана с издаването на ТЕЛК. „Темата е деликатна и не трябва да се бърза. Много съжалявам, че няма да доведа до край това, което започнахме”, заяви той.