Преди два дни имаше една преписка, която предизвика нашето внимание и в момента, в който беше подадено заплащане, ние незабавно изтеглихме от оборот. Това каза зам.-министърът на земеделието Иван Христанов пред Нова телевизия във връзка с проверката на ГКПП "Капитан Андреево" за камион, който е минал границата още преди седмица.

Било е обявено, че камионът превозва палми, които подлежат на контрол и е трябвало той да бъде отворен, товарът да бъде проверен неговото съдържание и след фова инспекторите на БАБХ да преценят дали той да бъде пропуснат или да бъде върнат.

До 500 камиона на ден ще поема новата лаборатория на "Капитан Андреево"

До 500 камиона на ден ще поема новата лаборатория на "Капитан Андреево"

Лабораторни проби се взимат на под 10% от всички преминаващи тирове

"Изтеглихме документацията точно преди плащане. Почнахме да проверяваме записите в електронната система за това къде е камиона, през кои части на граничния контрол е минал. Почнахме да проверяваме и заедно с колегите от "Гранична полиция" записите и установихме, че той още на 22 май е напуснал страната, напуснал пункта в посока Германия", посочи Христанов.

Камионът трябвало физически да бъде в зоната на БАБХ на пункта, но се оказало, че не е там.

Иван Христанов отбеляза, че за момента не може да предоставя пълната информация по случая, тъй като все още се извършват процесуални действия от страна на "Икономическа полиция" и на ДАНС.

ПП установиха, че търтеите започват да жилят, когато разровиш кошера на корупцията

ПП установиха, че търтеите започват да жилят, когато разровиш кошера на корупцията

Възмутени, че е поискана оставката на шефа на БАБХ

"По записите се виждаше, че все пак той е пропуснат без съществена корекция на документите. Тоест, първо е върнат, препратен е в нашата зона, без да правят корекция на документите той отива отново на бариерите и бива пуснат. За съжаление записите разкриха, че има взаимодействое със служебни лица", каза Христанов. Той допълни, че разследването продължава.

По думите му е запечатан архивът с книжните копия на документите и започва сравняването им с записи, за всички подобни случаи.

Иван Христанов посочи още, че най-вероятно са предоставени документи, че камионът е проверен и преминал

"Има лица, които са действали в нарушение. Те вече са установени. Ще трябва да дават обяснения, ако вече не са ги дали, тъй като вчера не бяха", добави той.

Зам.-министърът на земеделието отбеляза също: "Ние подозираме, че това се е случвало периодично и затова сътрудничим на колегите от "Митници" и "Гранична полиция", за да установим колко пъти е минавано в такъв случай, как, защо."

Олигарх поискал лабораторията на границата - кой обаче не стана ясно

Олигарх поискал лабораторията на границата - кой обаче не стана ясно

Собственикът на "Евро Лаб" Васил Димитров щял да признае "където трябва"

Основните подозрения са, че товарът е бил различен от декларирания, защото палмите не са за консумация и съответно не се проверяват за пестициди.

Той потвърди, че са били отправяни заплахи към него и служителите на ГКПП "Капитан Андреево".

Припомняме през миналата седмица бяха разкрити схеми по отношение на фитосанитарния контрол на влизащи в страната плодове и зеленчуци от Турция и последващите действия от страна на държавните органи предизвиха огромни опашки на ГКПП "Капитан Андреево". По-рано стана ясно, че е бил предложен подкуп на новоназначения изпълнителен директор на БАБХ Христо Даскалов. Случаят е от 19 януари, но подробности по него не бяха дадени. Допълнително бе оповестено също, че е имало и ново предложение за подкуп от същата фирма - този път в размер на 6 млн. лв. годишно. Предложението е било отправено чрез друг посредник - бивш депутат.

"Беше отправено предупреждение. Сезирал съм органите. Предал съм всички необходими документи. Казаха да не се занимаваме с пункта, иначе ще има война", заяви Христанов. Заплахата към него е била отправена на 6 януари. "Тя минава през приятел и беше в самото начало, когато поисках документацията, за да започна да работя по случая, тъй като още с встъпването си получихме редица сигнали, че там има нередности", уточни той.

Инспектори на БАБХ на "Капитан Андреево" преодоляват саботаж

Инспектори на БАБХ на "Капитан Андреево" преодоляват саботаж

Премиерът Кирил Петков е одобрил действията на МЗХ

"Опитваме се да възстановим държавността и институциалността на това място и в резултат на тези действия постоянно се затруднява работата ни. Служителите ни на границата също са постоянно заплашвани. Последното е, че след две седмици "те се връщат". Не знаем кои са тези "те". Тогава ще видим. Ще се саморазправят с нас", каза Христанов.

"Има още няколко такива случая, не съм аз единственият. Винаги се следва едни и същ модел - приятели се обаждат и казват: "да знаеш, че трябва да се пазиш" или "предупредиха ме да ти предам". Странно е, защото в медиите се тиражира, че това е една малка фирма, която извършва регламентирана дейност там. В същото време тези постоянни атаки срещу нас, както на лично ниво, така и на място по отношение на операциите издават нещо по-голямо", заяви той.

По думите на Иван Христанов има подозрение за "обвързаности с предишната компания, както и с лица от сенчестите кръгове". "Наблюдавайки в момента поведението съм склонен да им вярвам", отбеляза той.

Христанов отбеляза също, че след като е била възстановена дейността на БАБХ на пункта, институцията прави по 100 000 лв. оборот на ден. "Преди това те отиваха в тази фирма. Сега отиват в бюджета", допълни той.

Христанов посочи още, че образувалите се опашки от тирове на ГКПП "Капитан Андреево" са били "част от атаката". "Опашка имаше само в началото. В момента почти няма, т.е. тя е в рамките на това, което е било преди. Хаос не е имало", каза той.

ПП иска пълна проверка на ГКПП "Капитан Андреево"

ПП иска пълна проверка на ГКПП "Капитан Андреево"

Имат сведения за системен подход за ограничаване контрола на пункта

Зам.-министърът на земеделието коментира и твърдението на депутата от ПП Александър Дунчев, че има продължаващи схеми за изсичане на горите у нас. "В министерството има две дирекции. Едната се занимава с горите като стопанство, а другата - с горите като одит. Втората е при мен. От страна на колегите, включително и на ниво министър, имаме пълното разбиране и желание да пресечем всички схеми", заяви Христанов.

"В този 5-месечен период, в който ние сме там, най-вероятно от време на време някой нещо е успял да отмъкне, но и с назначението на новия зам.-министър, който да се занимава само с горите, възнамеряваме да пресечем всички тези схеми. Огромна част от тях вече са спрени. Вярвам на очите си и на това, което виждам. Замесване на министъра в подобни схеми няма", Топълни Иван Христанов.