Столична община и КАТ за пореден път се провалиха в опитите си да се борят със замърсяването на въздуха в София. Това заявиха от Европейска партия "Волт", след като получиха изисканите от КАТ данни за газанализаторите и прилагането им за намаляване на вредните емисии от автомобилите.

От партията припомнят, че през януари миналата година Столичната община дари общо 7 такива уреда на КАТ с уверението, че чрез тези мобилни станции ще може да се контролира един от основните замърсителите според институциите - автомобилите.

Предлагат ваучери за ток като част от борбата за чист въздух

Предлагат ваучери за ток като част от борбата за чист въздух

Партия "Волт" искат дървата и пелетите да се въведат като твърди горива

Това се случи на фона на доклад на Европейската агенция по околна среда, който показа, че мръсният въздух е причината за преждевременната смърт на близо 15 хиляди българи само за една година, подчертават от Волт и допълват, че през декември 2018 г. са алармирали, че контролните органи не разполагат с необходимата техника за извършване на проверки поради липсата на димомери, които се използват за измерванията на замърсяването от дизеловите автомобили.

Според официалните данни в периода от 10 януари до 10 декември 2018 г. КАТ са проверили 3316 автомобила, посочват от Волт и изтъкват, че заради превишаване на вредните емисии от движение са спрени 115 бензинови коли, но няма нито една на дизел.

Между 14 и 18 хиляди българи умират годишно заради мръсния въздух

Между 14 и 18 хиляди българи умират годишно заради мръсния въздух

Над 97% от българите са изложени на замърсяване с ФПЧ

Друг съмнителен факт според партията е, че уредите не са засекли и нито един товарен автомобил, който да надвишава нивата на прахови частици. По тази причина те настояват за отговор дали изобщо се извършват проверки на тежкотоварните камиони.

От Европейска партия "Волт" изтъкват и факта, че газанализаторите са били приети в експлоатация чак на 29 септември.

От официалните документи разбираме, че са били нужни повече от 9 месеца, за да влязат в реална експлоатация, посочват те и искат КАТ и Столичната община да обяснят къде са били уредите почти година след дарението им и защо не са използвани по предназначение.

Високи нива на замърсен въздух в цялата страна
Обновена

Високи нива на замърсен въздух в цялата страна

Замърсяването в София достигна до 5 пъти над нормата

От паневропейската партия са на мнение, че поради небрежност и немарливост на ръководството на столичния КАТ газанализаторите се използват неефективно за справяне с мръсния въздух, заради който ЕК е завела и спечелила дело срещу България.

Надали някой ще поеме отговорност за мимикрията на решение, което се използва само за ПР цели, смятат те.

По тази причина от Волт отправят запитване към министъра на околната среда и водите Нено Димов дали след подобни данни ще има дарения и на други газанализатори към регионалните дирекции на КАТ в цялата страната.

Съдът на ЕС осъди България заради мръсния въздух
Обновена

Съдът на ЕС осъди България заради мръсния въздух

В София, Пловдив, Варна и зоните Северна, Югозападна и Югоизточна са надвишавани нормите