Разделението, за което президентът работи 3 г. обра своите плодове. Не беше денят и мястото, нека се къпе в народната любов, нека бъде водач на такива прояви, но не в деня на Левски, когато всеки родител хваща детенцето си... През целия ден имаше тържествена скръб, Левски трябва да ни обединява. Това заяви председателят на 44-то народно събрание Цвета Караянчева пред БНТ.

За мен е обидно, притеснявам се, че след няколко дни ще има чествания на Шипка за 3 март и президентът ще дойде. Притеснявам се от освирквания, уточни Караянчева.

В отговор на репликата, че президентът е призовал политиците да се замислят за целите и начина на тяхното управление, ако не им харесва отношението на хората, Караянчева обяви, че освиркванията срещу речта на Йорданка Фандъкова била дирижирана

Припомняме, на церемонията за възпоменание на 147-та годишнина от обесването на Васил Левски президентът отиде, съпровождан от шествие. По време на речта на столичния кмет имаше освирквания. На следващия ден в парламента от ГЕРБ с декларация поискаха Румен Радев да се извини.

Никой не спира правата на президента. Аз се почувствах обидена, защото бях на първа линия. Не бива да се случват такива неща, каза Караянчева.

"За мен няма разумно обяснение да се реагира на речта на кмета на София по този начин, а когато президентът излезе - "Ура! Да живее!". Снимките на шествието по улиците - сякаш отиват на сватба в деня, когато цяла България скърби", каза Караянчева.

Да си правиш селфита, да се смееш, да имаш музикален съпровод, дори това да са възрожденски песни, камбаната на "Св. Ал. Невски" започна да бие от 5 часа, не мисля, че беше уместно, категорична е председателят на парламента.

Запитана дали Румен Радев е силен президент, тя отговори: "Не мога да кажа дали е силен президент. Румен Радев трябва да бъде обединител, трябва да бъде и моят президент.".

Какво точно е направил президентът, какви точно проблеми е решил на хората, запита Караянчева. Когато вземаш решения, когато участваш активно в политиката, когато вземаш решения, които не могат да угодят на всички. Това че правителството държи рейтинг в една постоянна величина, показва, че правителството се справя, каза Караянчева и повтори думите на Борисов, че на 30 януари пред дипломатическия корпус Радев е говорил добре за правителството, а дни след това сваля доверието си от него.

За нас е важно да имаме и коректив, каза Караянчева, без да уточнява до къде може да се разпростре този коректив.

Ако няма протести, ще означава, че има диктатура, каза Караянчева и прие репликата, че ако има протести, има и проблеми.

Кой помогна на кмета на БСП в Перник, запита председателят на 44-то народно събрание и веднага се коригира, че там живеят български граждани.

Аз като председател на парламента също имам своите политически пристрастия, но не го правя, заяви Караянчева.

Законите в българския парламент се внасят от народните представители. Вчера всички парламентарни групи са приели предложенията на първо четене за промените в Закона за опазване на околната среда и изискването на задължителен ОВОС, даде пример Караянчева. Всеки има право да направи максимално затегнат режима. Трябва да се правят станции, които да са контролирани и да отговарят на европейски условия.

Българските граждани трябва да са спокойни, проблемите се решават. Те възникват един по един, каза Караянчева.

В Перник има хора, които не са си свършили работата, но тази ситуация ни подсети да направим разбор на всички язовири в страната, оправда се Караянчева. 

И четвъртият вот на недоверие не свали Борисов от власт
Обновена

И четвъртият вот на недоверие не свали Борисов от власт

За събарянето на властта гласуваха 102 депутати от БСП и ДПС

Има стабилност в управлението, вотът на недоверие се ползва само за политически пиар, обясни председателят на парламента. В парламента имаме мнозинство, имаме различни мнения по коалиционните политики.

Държавата се развива, ние сме на трето място по икономически ръст. Вчера прочетох сега контрабандата е намаляла, позова се тя на журналистическа публикация.

"Това са възможностите на бюджета, вижте какви градове имаме, каква инфраструктура имаме", каза Караянчева и на реплика за качеството на ремонтите се оправда, че това зависи от местната власт.

"Медиите са коректив, медиите са свободни, те имат право да коментират така, както решат. Имаме определени граници, които не трябва да се настъпват", каза Караянчева. 

Без съгласие за машинното гласуване на работната група за промени в ИК

Без съгласие за машинното гласуване на работната група за промени в ИК

ЦИК смятат, че няма да се справят, Караянчева се притеснява да не спре тока

Тя припомни своите притеснения от въвеждането на машинното гласуване - кой ще поддържа машините, къде ще са складирани, кой ще ги обслужва. Имаме работна група, която дебатира по тази тема. Ако има машини, задължително трябва да има и хартиен носител. Хората над 60-70 г. биха се затруднили с машинния вот, смята Караянчева. "Машината е машина, но вижте какво се случва в Айова, една седмица не могат да си изкарат резултатите", даде пример със САЩ Караянчева.